Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2. "Otkriveno je opasno curenje"

Foto: EPA

TLAK u plinovodu Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tijekom noći, izjavio je glasnogovornik operatera naznačivši kao mogući uzrok curenje plina. Vlasti u Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Rusiji odmah su obaviještene, dodao je Ulrich Lissek, glasnogovornik operatera čije je sjedište u Švicarskoj.

U noći s nedjelje na ponedjeljak tlak je u dijelu plinovoda koji prolazi kroz podmorje pao sa 105 na sedam bara. "Negdje sigurno postoji rupa, samo nitko ne zna gdje", kazao je Lissek dodavši da je istraga u tijeku.

Danska izvijestila o "opasnom curenju plina" 

U njemačkom ministarstvu tvrde da ne znaju uzrok. "Trenutno smo u kontaktu s regulatorima kako bismo razjasnili situaciju. Još nisu jasni uzrok ni točne činjenice", stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva.

Kompanija koja upravlja plinovodom tvrdi da plin ne curi u Lubminu, na sjevernu Njemačke. "Da curi u Lubminu, čuli biste", rekao je glasnogovornik.

Gazprom je poručio da pitanja o incidentu treba proslijediti operatoru, koji je pred sudom u Švicarskoj zatražio zaštitu od vjerovnika. Sud mu je nedavno produljio rok za restrukturiranje financija.

Danske pomorske vlasti izvijestile su o curenju plina koje je opasno za brodski promet, objavile su tamošnje vlasti.

Što je Sjeverni tok 2

Plinovod Sjeverni tok 2 trebao je dopremati ruski plin kroz Baltičko more do Njemačke i dovršen je krajem prošle godine. SAD mu se protivio tvrdeći da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu. Kritizirala ga je i Ukrajina žaleći se da će izgubiti prihod od tranzita ruskog plina.

Njemačka ga je zbog ruske invazije na Ukrajinu stavila na led i pokušava pronaći nove izvore nabave plina. U trenutku kada ga je njemački kancelar Olaf Scholz blokirao zbog ruske invazije na Ukrajinu, u plinovodu je isporuku čekalo 300 milijuna prostornih metara plina, navodi Reuters.

Plinovod je okupio ruski Gazprom, njemački E.ON i Wintershall Deau, nizozemski Gasunie i francuski Engie, ali su mnogi partneri odustali od sudjelovanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pročitajte više