Prosvjed zbog napada MMA boraca na Platku: "Institucije ne rade svoj posao"

Screenshot: Novilist

IDUĆE srijede, 8. veljače u 18 sati u Rijeci održat će se prosvjed zbog brutalnog napada MMA boraca na Platku kojem je prethodilo njihovo divljanje BMW-om po snijegu. Napadnuti su HGGS-ovac, muškarac koji mu je pokušao pomoći i žena. Policija je ovaj slučaj okarakterizirala kao prekršaj iz domene remećenja javnog reda i mira u kojem su sudjelovali i MMA borci i HGSS-ovci. 

Prosvjed organiziraju riječki Možemo i Unija Kvarnera, a održat će se na Trgu 128. brigade, kod hotela Bonavia. Poziv na prosvjed i priopćenje prenosimo u nastavku.

"Ne smijemo dozvoliti da institucije ne rade svoj posao"

"Pozivamo vas da nam se u srijedu 8.2. u 18h pridružite na trgu 128. brigade (kod Bonavie) u svrhu miroljubivog okupljanja.

Potaknuti nedavnim slučajem brutalnih premlaćivanja na popularnom skijaškom, izletničkom i obiteljskom odredištu Platak, odlučili smo da je potrebno jasno i glasno reći da ne smijemo dozvoliti normalizaciju nasilja u društvu. Ne smijemo dozvoliti da institucije ne rade svoj posao jer ako osjećamo da oni koji su nas dužni štiti to ne čine, tada svatko uzima pravdu u svoje ruke, a to znači anarhiju i zakon rulje, a ne sigurnost i pravičnost.

Moramo promišljati o mogućnostima prevencije ovakvih i sličnih događaja, a takvo promišljanje mora krenuti od institucija. Institucije moraju pružiti sigurnost građanima i adekvatno reagirati kad je ta sigurnost ugrožena. Za njih ne smiju postojati privilegiraniji građani, zaštićeniji građani, važniji građani, već bi za njih svi morali biti jednaki.

Vidimo se u srijedu u 18h kod Bonavie, gdje ćemo zajednički glasno poručiti NE nasilju, NE zastrašivanju, NE nepovjerenju, NE strahu i tražiti od institucija da rade svoj posao!" stoji u priopćenju o događaju koji je najavljen na Facebooku.

Jučer objavljena nova snimka. Na njoj se vidi brutalan udarac istreniranog MMA-ovca

Jučer navečer je objavljena još jedna snimka koja pokazuje kako je počeo napad na skijalištu na Platku u kojem su istrenirani borci napali HGSS-ovce i još nekoliko osoba. Na snimci se vidi i brutalan udarac nakon kojeg je pripadnik HGSS-a izgubio svijest.

Policija je zaključila da se radilo o gotovo ravnopravnom okršaju, pa je osim trojice boraca prekršajno prijavila i HGSS-ovca te još jednu osobu ozlijeđenu u tučnjavi. 

Na snimci se vidi kako tučnjavu udarcem započinje osoba u bijeloj jakni (jedan od MMA-ovaca), a druga osoba pada na pod (ozlijeđeni HGSS-ovac). Tada kreću naguravanje i tučnjava druge dvije osobe. 

RTL Danas nam je ustupio snimku tučnjave. 

 

Osoba u zelenim hlačama, pripadnik HGSS-a koji se vidi i na početku sukoba, dobiva udarac nogom i pada na pod. A zatim slijedi najbrutalniji dio snimke, kada taj isti član HGSS-a, dok mirno sjedi, s leđa dobiva još jedan brutalan udarac nogom u glavu, nakon čega pada. Ljudi mu kreću pružati pomoć, a zatim kreću prema napadaču koji se povlači.

"Ima vrtoglavice, teško mu je čitati i pratiti"

Cijeli incident je trajao 20-ak minuta, a za sada su u javnost izašli samo dijelovi snimki s nadzornih kamera.

Ozlijeđeni HGSS-ovac ima vrtoglavice i bolove u vratu te još uvijek ide na liječničke preglede, rekao je pročelnik HGSS-a Stanice Rijeka Marko Andrić. "Ne osjeća se dobro. Ima vrtoglavice, teško mu je čitati i pratiti, nadamo se da će mu biti bolje", rekao je jučer dopročelnik HGSS-a Marko Rakovac.

 

Pročitajte više