Najednom postignut dogovor s veledrogerijama, Marić i Beroš dali izjave

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

JAKO je kratko trajao nastavak sastanka s veledrogerijama koji je prekinut nakon sjednice vlade. 

> Prekinut sastanak s veledrogerijama, ministri otišli bez izjava. Nastavlja se iza 17

''Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka, dodajući da se uskoro kreće s reformama u zdravstvu.

"Suglasni smo da je naš dugoročni cilj provesti reformu zdravstvenog sustava", rekao je Beroš.

Marić o detaljima dogovora s veledrogerijama

Riječ je preuzeo ministar financija Zdravko Marić.

''Iduća tri mjeseca ćemo učiniti transfere prema Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima. Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnice i 600 milijuna kuna za ljekarne. U šestom mjesecu računamo na rebalans i financijsku injekciju koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Mislim da nas više nećete viđati na ovim sastancima", rekao je Marić.

"Trebamo dovesti zdravstveni sustav na financijski održivu razinu", dodao je. 

Marić je rekao da će se u lipnju izvršiti jednokratna isplata od 135 milijuna kuna prema ljekarnama i 65 milijuna kuna prema bolnicama.

"Velika hvala ministrima što su našli ova sredstva", rekla je predsjednica Koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač. "Žao mi je što je došlo do ove situacije, žao mi je pacijenata zbog agonije koju su prošli, toplo se nadam da se to više nikada neće dogoditi", dodala je.

Beroš je upitan hoće li biti novih protuepidemijskih mjera na nacionalnoj razini i odgovorio je da je sada pristup lokalni te da ne očekuje nove mjere na nacionalnoj razini, no da se situacija iz dana u dan prati te da su one moguće "ako situacija s epidemijom eskalira". 

Podsjetimo, dio veledrogerija prestao je krajem prošlog mjeseca opskrbljivati bolnice zbog duga od 6.5 milijardi kuna. Nedavno je vlada uplatila veledrogerijama 980 milijuna kuna. Zbog zastoja koji je trajao tjednima, dio onkoloških pacijenata neko je vrijeme bio bez lijekova. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više