Najkrvavija bitka rata. Dnevno ginu stotine, pomaka nema, rezultati su katastrofalni

Foto: EPA, Profimedia

U PREDGRAĐU Bahmuta više od mjesec dana vode se teške bitke i trenutno je to najaktivniji front u Ukrajini. S jedne strane su Oružane snage Ukrajine, a s druge većim dijelom pripadnici privatne vojske, Wagner grupe.

Borba se pretvorila u rovovsku bitku, koju mnogi vojni analitičari uspoređuju s bitkom kod Passchendaelea tijekom Prvog svjetskog rata. Tada su trupe Njemačke i Antante nekoliko mjeseci vodile pozicijski rat u rovovima u uvjetima jakih kiša i močvarnog terena u Belgiji. Linija bojišnice se unatoč desecima tisuća poginulih s obje strane jedva pomicala.

Situacija do studenog

U tijeku bitaka na hersonskom frontu, a i ranije na harkivskom, gdje su ukrajinske snage bilježile pobjede, vodila se i bitka u smjeru Bahmuta. To je bitka koja je naznačena kao jedino rusko ofenzivno djelovanje u zadnjih nekoliko mjeseci u Ukrajini. Ruske snage su se probijale prema Bahmutu s juga, a na tom putu su ušle u neka sela u okolici grada.

Prema ukrajinskim izvještavanjima, tamo su ruske snage koncentrirale maksimalnu moć artiljerije. Kako se situacija u Bahmutu mogla iščitati iz izjava ukrajinskih visokih dužnosnika, bilo je jasno da su ukrajinske snage pred jakim naletom artiljerijskih udara ruske vojske. S druge strane, ukrajinska vojska je također podcrtala grad Bahmut kao jako važno strateško mjesto. Negdje do početka studenog često se izvještavalo o priljevu Wagnerovaca na to područje.

Prema ukrajinskim izvorima, svaki dan su ruske snage, predvođene wagnerovcima, gubile desetke, a ponekad i stotine vojnika na tom bojištu. U prosjeku, ukrajinske snage uspijevale su eliminirati od 70 do 100 vojnika dnevno (poginuli, ranjeni). Prema riječima glasnogovornika istočne skupine Oružanih snaga Ukrajine, Sergeja Čerevatija, ruska vojska je gubila oko sto vojnika dnevno u smjeru Bahmuta. 

Operativna pauza

Ovakav obrazac ruske vojske uvelike podsjeća na prethodne ofenzive, kada su zauzeli Sjeverodonjeck i Lisičansk u Luhanskoj oblasti. Ruske trupe su uz velike gubitke zauzele gradove, ali su i stale s daljnjim ofenzivnim djelovanjima. Iako je cilj ruske vojske, a i možda jedini javno iskomunicirani cilj ruske politike, "oslobađanje LNR-a i DNR-a", odnosno zauzimanje cijelog teritorija Luhanske i Donjecke oblasti, otpor ukrajinske vojske natjerao je ruski vojni i politički vrh na operativnu pauzu.

Ispostavilo se kasnije da je ruska vojska u ozbiljnim problemima, kada je krenula ukrajinska ofenziva u Harkivskoj, a kasnije i Hersonskoj oblasti. Gubitkom Izjuma i Kupjanska u Harkivskoj oblasti, koji su ključne točke za eventualno zauzimanje Slavjanska i Kramatorska, ruski vojni vrh je morao odustati od mogućnosti daljnje ofenzive.

Eventualna ofenziva na potez Slavjansk-Kramatorsk bi išla iz smjera Kupjanska i Izjuma, a drugi smjer s juga, upravo preko Bahmuta.

Studeni

Trenutno, osim samog zauzimanja Bahmuta, nije realna mogućnost nastavka ofenzive u smjeru prema Slavjansku i Kramatorsku. No ruski vojni vrh se odlučio za daljnje napade iz dva razloga: prvi je svakako da se pokaže da je "strateško povlačenje" iz okolice Harkiva i iz Hersona otvorilo ruskoj vojsci mogućnosti da zauzme strateški važnije gradove u Donjeckoj oblasti i time u javnosti donekle opravda gubitak Hersona i ostalog teritorija.

Drugi je djelomično i vojni, da se prije zime zauzme ili čak da se ukrajinskoj vojsci onemogući zadržavanje u Bahmutu. Računajući na zimu, može se očekivati da će ukrajinskoj strani biti teže utvrditi se na poljima, u šumama i ruševinama, gdje nema grijanja, vode i struje.

Izvješća s važnih područja na prvoj crti bojišnice u istočnoj i južnoj Ukrajini, koja uključuju Bahmut, pokazuju da su operacije s obje strane trenutno otežane jakom kišom i posljedično velikim blatom. Iako su vojni analitičari najavljivali prestanak ili smanjenje intenziteta daljnjih operacija tijekom zime, mnogi sada najavljuju ubrzavanja tempa u nadolazećim tjednima kako se temperature budu spuštale ispod nule.

Obje strane trenutno povećavaju kadar na tom frontu, a moguće je da će se oklopna vozila, artiljerija, kao i logistika, lakše dopremati po ledenom tlu nego trenutno po blatnjavom.

Golemi gubici s obje strane

Posljednjih dana Ukrajina je poslala mnoštvo pojačanja u Bahmut, uključujući specijalne postrojbe i slabije obučene borce teritorijalne obrane. S druge strane, ruska vojska je nastavila slati formacije Wagner grupe na ukrajinske rovove. Također, jedan dio snaga preraspoređenih s hersonskog fronta je prebačen u Bahmut.

Topništvo Oružanih snaga Ukrajine trenutno se nalazi izvan samog grada, što je vrlo vjerojatno zbog činjenice da je Bahmut u nizini i da je svrsishodnije koristiti uzvisine iza njega. Ukrajinske snage na tom području, kao i skoro duž cijele fronte, imaju postavljene položaje.

Čak i kada su u povlačenju, povlače se u unaprijed pripremljene utvrde i rovove. Kada je eventualno potrebno kopati nove rovove, koriste se bageri. Nedavno se pokazalo kako je preko noći nastao dugačak rov koji služi ukrajinskim snagama za skriveno kretanje tijekom rotacije.

Ono što karakterizira ovaj rat od samog početka je da obje strane govore o strašnim gubicima na suprotnoj strani. Međutim, razni vojni promatrači procjenjuju da su stvarni gubici stotinjak ljudi dnevno na svakoj strani. Izvješća s ukrajinske strane su dostupnija pa su se pojavili videozapisi ukrajinskih vojnika iz blatnjavih i poplavljenih rovova.

Također, ukrajinska novinarka Viktorija Hamaza izvijestila je o petstotinjak ranjenih u području Bahmuta u dva dana. Ipak, informacije o gubicima s fronta dolaze na kapaljku. 

S ruske strane se pojavila jedna snimka vojnika iz Republike Komi koji je pokazao rov u kojem se nalazi. Na snimci je vidljivo da je rov pun vode i blata. Zbog takvog vremena tenkovi i druga oklopna vozila sve češće zapinju (čak i potonu) u blatu. Navodi se kako ukrajinska strana koristi lakša, sanitetska vozila za dostavu streljiva i ostale opreme.

No čak i konvencionalna vozila Hitne pomoći često ne uspijevaju doći ranjenih u aktivnu zonu jer je prepuno rizika. Ranjeni vojnici često su prisiljeni čekati satima, nekad i danima u blatnjavim i poplavljenim rovovima.

Što dalje?

ISW je izvijestio da su ruske trupe 29. studenog postigle uspjehe jugoistočno od Bahmuta, ali je manje vjerojatno da će napredovati tempom koji su ruski izvori ranije izvijestili. Ruski propagandisti svakog dana najavljuju zauzimanje Bahmuta iako je situacija na terenu u najmanju ruku složena. Rezultati bitke su katastrofalni.

Grad Bahmut, koji je nekoć imao 70.000 stanovnika, potpuno je razoren. Prema riječima stanovnika i ukrajinskih vojnika, intenzitet bombardiranja u i oko Bahmuta dosad nije viđen. Linija bojišnice na periferiji grada doista izgleda kao scena iz Prvog svjetskog rata.

Ipak, ni ruska ni ukrajinska strana ne namjeravaju odstupiti od grada. Za rusku stranu bi poraz kod Bahmuta bio užasno bolan. Kako objasniti javnosti da se vojska povukla iz okolice Harkiva i Hersona radi zauzimanja strateški važnijih gradova, a onda, nakon što šest mjeseci pokušava zauzeti grad od 70.000 stanovnika, to ne uspije učiniti? S druge strane, ukrajinska vojska pokušava zadržati tu liniju i zbog strateške važnosti i zbog simbolike.

Strateški razlozi su svakako blizina Donjecku, kao i sama činjenica da je kontrolom grada lakše dopremanje i održavanje linije opskrbe te utvrđivanje, što je znatno teže u manjim mjestima ili na poljima i u šumama.

Budući da je ruski politički vrh izjavio da je cilj "specijalne vojne operacije" zauzimanje Donjecke oblasti u potpunosti, na simboličnoj razini obrana Bahmuta i sprječavanje ruskog napredovanja prema liniji Slavjansk-Kramatorsk je od velikog značaja.

Pročitajte više