Najmanje 10 mrtvih u terorističkom napadu na hotel u Somaliji

Ilustracija: EPA

NAJMANJE je desetero ljudi ubijeno u terorističkom napadu izvedenom u nedjelju na hotel blizu predsjedničke palače u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, prema policijskim podacima objavljenima u ponedjeljak. Među žrtvama su dvije osobe dvojnog, somalsko-britanskog državljanstva, rekao je Mohamed Dahir iz somalske policije. Hotel je popularno mjesto u koji zalaze vladini dužnosnici i u napadu je ozlijeđen somalski ministar za unutarnju sigurnost Ahmed Mohamed Doodishe, rekla je policija.

Ekstremistička skupina Al Šabab, koja je povezana s Al Kaidom i kontrolira velik dio zemlje, preuzela je odgovornost za napad rekavši u priopćenju na svojoj radijskoj stanici da je na meti napada bila obližnja predsjednička palača.

Napad se dogodio dva dana nakon velike operacije somalske vojske u središtu zemlje, u kojoj je ubijeno najmanje 100 pripadnika Al Šababa, među njima deset vođa, prema izjavi oružanih snaga. U Somaliji već desetljećima bjesni rat, uglavnom zbog Al Šababa.

Predsjednik Hassan Sheikh Mohamud, izabran na dužnost početkom godine, poveo je vojnu ofenzivu protiv skupine Al Šababa. Somalska vojska, uz potporu naoružanih klanova i civila, posljednjih je mjeseci imala uspjeha u borbi protiv Al Šababa i uspjela vratiti dio teritorija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više