Napad u kojem je ubijen britanski zastupnik je terorizam. Povezan je s islamizmom?

Foto: EPA

BRITANSKA policija proglasila je ubojstvo konzervativnog zastupnika Davida Amessa, koji je izboden nožem u petak, terorističkim činom.

David Amess (69), član Konzervativne stranke Borisa Johnsona i gorljivi brexiter, više je puta izboden nešto poslije podneva u metodističkoj crkvi u Leigh-on-Seau, oko 37 milja istočno od Londona, gdje je primao svoje birače.

Odmah nakon napada na licu mjesta je uhićen 25-godišnjak zbog sumnje u ubojstvo.

Nekoliko britanskih medija izvijestilo je da je riječ o britanskom državljaninu somalijskog podrijetla.

"Prvi elementi istrage otkrili su potencijalnu motivaciju povezanu s islamističkim ekstremizmom", navodi se u priopćenju gradske policije objavljenom u noći s petka na subotu, nekoliko sati nakon što je istraga povjerena Odjelu za borbu protiv terorizma.

Amess je na mjestu podlegao ozljedama unatoč brzoj intervenciji spasilačkih službi. Na mjesto napada brzo je stigla helikopterska hitna pomoć, no zastupniku nije bilo spasa.

Istražuje se povezanost napadača s islamističkim ekstremizmom

Na licu mjesta pronađen je nož kojim je Amess napadnut, rekla je policija Essexa, koja ne traži druge osumnjičene.

Policija u ovom trenutku istražuje povezanost napadača s islamističkim ekstremizmom.

Ubojstvo zastupnika izazvalo je ogorčenje u Britaniji i ponovno pokrenulo pitanja o sigurnosti izabranih dužnosnika.

Johnson: U šoku smo

 

Britanski premijer Boris Johnson je odao počast zastupniku Amessu i rekao da je bio izvrstan dužnosnik i voljeni prijatelj i kolega. 

"U šoku smo zbog ubojstva Sir Davida Amessa", rekao je Johnson, "ubijenog u njegovoj općini u crkvi nakon gotovo 40 godina služenja narodu Essexa i cijeloj Velikoj Britaniji."

"David je strastveno vjerovao u ovu zemlju i njezinu budućnost i danas smo izgubili izvrsnog javnog dužnosnika i voljenog prijatelja i kolegu", dodao je premijer.

Pročitajte više