Napadnute stranice Vatikana. Ukrajina: To su ruski hakeri, smeta im Papina izjava

Foto: EPA

VATIKANSKA internetska stranica bila je sinoć nedostupna nakon "abnormalnih pokušaja pristupa", objavila je tiskovna služba Svete Stolice, a po riječima ukrajinskog veleposlanika, riječ je o ruskom kibernetičkom napadu.

"Tehnička istraga bila je u tijeku (krajem dana) zbog neuobičajenih pokušaja pristupa stranici", rekao je za francusku agenciju AFP direktor vatikanske službe za tisak Matteo Bruni.

Dan nakon oštrih reakcija Rusije

U srijedu poslijepodne nekoliko je vatikanskih web stranica bilo izvan mreže nekoliko sati, a službena web stranica vatican.va još je bila nedostupna do sredine večeri.

Ovaj navodni računalni napad dolazi dan nakon oštrih reakcija Rusije, koja je izrazila svoje "ogorčenje" nakon izjava pape Franje o navodnoj ulozi ruskih etničkih manjina u sukobu u Ukrajini.

U intervjuu, koji je u ponedjeljak objavio američki isusovački časopis America, Papa je govorio o "okrutnosti" s kojom se Ukrajina suočava u ruskoj ofenzivi, posebno ukazujući na Čečene i Burjate.

Ukrajinski veleposlanik: Ovo je ruski odgovor

"Ruski teroristi danas diraju stranice države Vatikan: mnoge web stranice različitih struktura rimske kurije postale su nedostupne!" objavio je ukrajinski veleposlanik u Vatikanu Andrii Juraš.

"Ruski hakeri ponovno pokazuju pravo lice ruske politike", dodao je rekavši da je to "odgovor na najnovije izjave" Pape.

Pročitajte više

 

Pročitajte više