Nova otkrića o misterioznim vilinskim krugovima: "Više ih je nego što smo mislili"

Foto: Shutterstock

Znanstvenici su otkrili da su misteriozna područja na koje možemo naići u pustinjama Namibije i Australije mnogo raširenija nego što smo mislili. Naime, tamo postoje pustinjski travnjaci prošarani milijunima čudnih krugova, u kojima nema ni trave ni druge vegetacije. Ovaj čudnovati fenomen dobio je stoga naziv vilinski krugovi. 

Prema novoj procjeni stručnjaka, vilinske krugove možemo naći na 263 mjesta, odnosno na tri kontinenta i u 15 zemalja; uključujući Madagaskar i Srednju Aziju. Ove nove informacije mogle bi pomoći znanstvenicima da otkriju što ih točno uzrokuje, piše Science Alert

Pravi ekološki misterij

"Proveli smo globalnu i sustavnu procjenu vegetacijskih uzoraka nalik vilinskim krugovima i otkrili stotine lokacija na tri kontinenta. Naša studija pruža uvid u ekologiju i biogeografiju ovih fascinantnih uzoraka te se radi o prvom atlasu njihove globalne distribucije", rekao je ekolog Emilio Guirado sa Sveučilišta Alicante u Španjolskoj.  

Vilinski krugovi su pravi ekološki misterij. Pojavljuju se u pustinjskim predjelima kao mrlje suhe, gole zemlje, do oko 12 metara u promjeru te su gotovo uvijek međusobno odvojeni; ne dodiruju se ili preklapaju. 

>> Riješena tajna misterioznih prstenova u pustinji Namib, tvrde znanstvenici

Mada još uvijek ne znamo sa sigurnošću što ih točno uzrokuje, novija istraživanja ukazuju na to da bi za ovu tajanstvenu pojavu mogli biti djelomično odgovorni sićušni kukci. Znanstvenici su neko vrijeme razmatrali ideju da ih stvaraju toksini koje za sobom ostavljaju druge biljne vrste, no ta je hipoteza isključena prije par godina. 

Znanstvenici su u novome istraživanju analizirali satelitske snimke vrlo visoke rezolucije i proučavali područja diljem svijeta. "Otkrili smo 263 lokacije s obrascima vegetacije nalik na vilinske krugove. Među njima su već identificirana mjesta u Namibiji i Zapadnoj Australiji, ali i Zapadna Sahara, Afrički rog, Madagaskar i slično", pišu znanstvenici u istraživanju.   

Otkrivene zajedničke karakteristike

Uspjeli su identificirati specifične karakteristike zajedničke svim mjestima s vilinskim krugovima, poput vrlo suhog, pustinjskog okruženja, visoke temperature, visoke sezonalnosti padalina i tla s vrlo malo hranjivih tvari i visokim sadržajem pijeska. 

Ono što je zanimljivo, otkrili su da područja s vilinskim krugovima imaju stabilniju produktivnost vegetacije tijekom vremena od okolnih područja na kojima nije zabilježen ovaj tajanstveni fenomen. Guirado i njegovi kolege smatraju da bi ovi nalazi mogli pomoći pri identifikaciji razloga specifičnih za neku regiju zbog kojih bi moglo doći do pojave vilinskih krugova.  

Istraživanje naziva The global biogeography and environmental drivers of fairy circles objavljeno je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više