Napravljene "solarne" ćelije koje se pune po noći, evo kako funkcioniraju

Ilustracija: Shutterstock

KONVENCIONALNA solarna tehnologija upija zrake Sunčeve svjetlosti i pretvara ih u energiju. Koliko god se činilo čudnim, postoje materijali koji mogu obrnuti proces – proizvoditi energiju dok isijavaju toplinu natrag u hladno noćno nebo.

Tim inženjera iz Australije upotrijebio je tehnologiju koja se obično koristi u naočalama za gledanje tijekom noći kako bi na specifičan način proizveli energiju, piše Science Alert.

Njihov prototip za sada generira malu količinu snage i malo je vjerojatno da će konkurirati drugim izvorima obnovljive energije, ali bi se mogao pokazati korisnim u kombinaciji s postojećom fotonaponskom tehnologijom i iskoristiti malu količinu energije nastalu pri hlađenju solarnih ćelija nakon dugog, vrućeg dana.

Za sada proizvodi jako malo energije

"Fotonaponska tehnologija je umjetni proces pretvaranja Sunčeve topline u energiju. Termoradijativni proces je sličan tome; mi preusmjeravano energiju u infracrvenom zračenju s tople Zemlje u hladni svemir", rekla je fizičarka Phoebe Pearce sa Sveučilišta New South Wales.

Postavljanjem atoma u materijal koji "vibrira" od topline, prisiljavate njegove elektrone da generiraju niskoenergetske valove elektromagnetskog zračenja u obliku infracrvene svjetlosti; što ima potencijal da pokrene mali nalet struje.

Zagrijan na oko 20 stupnjeva Celzijevih, jedan od testiranih MCT fotonaponskih detektora generirao je snagu od 2.26 milivata po četvornom metru. Doduše, to nije dovoljno ni za zagrijavanje vode za kavu. Za tako nešto bi bilo potrebno postaviti MCT panele na nekoliko gradskih blokova.

No, potrebno je napomenuti da se radi o prototipu i da bi se ova tehnologija u budućnosti mogla razviti i postati mnogo efikasnija.

Kombinacija sa solarnim panelima

"Trenutno, naša termoradijativna dioda proizvodi relativno male snage. No glavni izazov je bio otkriti da je tako nešto izvedivo. U teoriji, ova tehnologija bi mogla u konačnici proizvoditi oko desetine energije koju daju solarni paneli", rekao je fizičar Ned Ekins-Daukes.

U slučaju da ova tehnologija postane efikasnija, isplatilo bi se postaviti MCT diode u klasične fotonaponske mreže kako bi one nastavile puniti baterije dugo nakon zalaska Sunca.

Istraživanje naziva Thermoradiative Power Conversion from HgCdTe Photodiodes and Their Current–Voltage Characteristics objavljeno je u časopisu ACS Photonics.

Pročitajte više

 

Pročitajte više