NASA: Erupcija vulkana kod Tonge puno jača od atomske bombe bačene na Hirošimu

Foto: EPA

NASA navodi kako je vulkanska erupcija u oceanu kod Tonge bila preko sto puta snažnija od atomske bombe koju su Sjedinjene Američke Države bacile na Hirošimu tijekom Drugog svjetskog rata. 

Erupcija je u potpunosti uništila jedan vulkanski otok sjeverno od tonganske prijestolnice, grada Nuku'alofe. Potvrđeno je da su tri osobe poginule u tsunamiju prošlog tjedna. Prije erupcije vulkanski otok Hunga Tonga-Hunga Ha'apai bio je dva odvojena otoka spojena novim kopnom formiranim 2015. godine.

Teško zagađenje

Neposredno nakon erupcije i tsunamija postojala je bojazan da su izvori vode zagađeni pepelom, povećavajući rizik od bolesti poput kolere i proljeva. Međutim, dužnosnici su testiranjem posljednjih dana primijetili da je podzemna voda i kišnica sigurna za piće.

Ipak, vulkanski pepeo i štetne emisije i dalje predstavljaju rizik za javno zdravlje. Izlaganje može potencijalno uzrokovati poteškoće s disanjem, utjecati na kardiovaskularni sustav i iritirati pluća, oči i kožu.

Erupcija je odnijela je najmanje tri života u Tongi i rezultirala je smrću dvojice turista na plaži u Peruu pošto je cunami pogodio tu južnoameričku zemlju.

Ekološka katastrofa

Peruanske vlasti proglasile su ekološku katastrofu nakon što su golemi valovi stigli do tankera koji je iskrcavao naftu blizu Lime, što je rezultiralo golemom naftnom mrljom duž obale.

Razmjeri razorne erupcije u Tongi još uvijek su nepoznati, s obzirom na to da je s udaljenijim otocima prekinuta komunikacija.

Znanstvenici smatraju da se vjerojatno radilo o jednoj od najvećih erupcija u posljednjih 30 godina i jednome od najglasnijih događaja na Zemlji u posljednjih više od stotinu godina.

 

Pročitajte više