NASA: Rusija je na ukrajinskim poljima požnjela žito vrijedno milijardu dolara

Foto: EPA

RUSIJA je ove godine na ukrajinskim poljima požnjela žito u vrijednosti od otprilike jedne milijarde dolara, objavila je američka svemirska agencija NASA. Oko 5.8 milijuna tona pšenice je požeto na poljima u područjima "koje nisu pod ukrajinskom kontrolom", objavio je NASA Harvest, program agencije za prehrambenu sigurnost i poljoprivredu, a prenijela njemačka agencija dpa.

NASA Harvest je u suradnji s nekoliko partnerskih ustanova radi istraživanja koristio satelitske podatke i modeliranje. Ukupno je na ukrajinskom teritoriju ove godine požeto 26.6 milijuna tona pšenice, što je značajno više od prošlogodišnjih predviđanja, procjenjuju znanstvenici uključeni u istraživački projekt.

Ukrajina nije imala pristup 22 posto žita u istočnom dijelu zemlje

Iako je to manje od prošlogodišnje rekordne žetve od 33 milijuna tona, količina je i dalje blizu petogodišnjeg prosjeka od 27.9 milijuna tona. Ukrajina nije imala pristup 22 posto žita u istočnom dijelu zemlje zbog ruske invazije u tijeku.

Ukupno je 88 posto prošlogodišnjih zimskih usjeva požeto u područjima koje nisu pod ukrajinskom kontrolom, prema NASA-i. Žito koje nije požeto uglavnom se nalazi na poljima u blizini crte bojišnice.

Pročitajte više

 

Pročitajte više