VIDEO NASA greškom uživo prenosila simulaciju, ljudi mislili da umire astronaut

Foto: NASA

NASA je u srijedu slučajno emitirala simulaciju krize na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) nakon što astronaut oboli od dekompresijske bolesti, što je izazvalo brojne spekulacije na društvenim mrežama.

YouTube kanal NASA-e uživo je emitirao audio koji je ukazivao da član posade pati od dekompresijske bolesti, objavila je NASA na službenom profilu ISS-a na X-u.

Na snimci se čuje ženski glas koji od članova posade traži da "vrate zapovjednika u odijelo", provjere mu puls i opskrbe ga kisikom. Kasnije kaže da zapovjednik ima male šanse za preživljavanje. 

"Na ISS-u nema izvanredne situacije"

Na društvenim mrežama su korisnici nakon toga širili vijesti o krizi na ISS-u.

"Ovaj zvuk je nenamjernom greškom preusmjeren iz simulacije koja je u tijeku, a u kojoj članovi posade i zemaljski timovi treniraju za različite scenarije u svemiru. Nije povezan sa stvarnim hitnim slučajem", objavili su iz ISS-a i dodali da na ISS-u nema izvanredne situacije.

Dekompresijska bolest, koja nastaje kad se zbog promjene atmosferskog tlaka u krvi stvore mjehurići dušika ili nekog drugog plina, može utjecati na središnji živčani sustav i potencijalno je smrtonosna. 

Članovi posade na ISS-u su spavali u vrijeme emitiranja simulacije, objavio je ISS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.