NATO danas i sutra raspravlja o planu obuke i financiranja Ukrajine

Foto: EPA

Ministri obrane NATO-a u Bruxellesu su danas i sutra na dvodnevnim razgovorima radi dogovora o potpori Ukrajini obukom i dugoročnim financijskim obvezama.

Na tiskovnoj konferenciji uoči sastanka glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da "odobre plan da koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke u Ukrajini vodi NATO".

Projekt je glavni dio paketa obrane Ukrajine koji NATO, savez od 32 zemlje, želi odobriti na summitu čelnika saveza u Washingtonu u srpnju.

Saveznici razgovaraju o novom paketu pomoći Ukrajini

Cilj je prenijeti odgovornost za koordinaciju vojne pomoći Ukrajini s neformalne strukture Kontaktne skupine za obranu Ukrajine pod vodstvom Sjedinjenih Država na formalne strukture NATO-a.

Također su u tijeku razgovori između saveznika kako bi se dogovorila obveza dugoročne financijske potpore Ukrajini. Stoltenberg je ranije rekao da je za Ukrajinu svake godine potrebno najmanje 40 milijardi eura.

Rustem Umerov, ukrajinski ministar obrane, sudjeluje na sastanku s ministrima obrane NATO-a u sklopu koordinacijskog tijela Vijeće NATO-Ukrajina.

Američki ministar obrane Lloyd Austin predsjedat će sastankom inicijative koju predvodi SAD u četvrtak, koja je bila predmet intenzivne rasprave među saveznicima uoči sastanka ministara obrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.