NATO dogovorio fond od milijardu eura za nove tehnologije

Foto: EPA

MINISTRI obrane iz 17 članica NATO-a dogovorili su se u petak da će do lipnja iduće godine osnovati fond za razvoj novih tehnologija.

S najmanje milijardu eura inovacijski fond će ulagati u tehnologije koje bi se mogle koristiti u obrani i sigurnosti.

"Zajednički ćemo pružati sigurnost našim narodima u svijetu koji se ubrzano mijenja", rekao je glavni tajnik NATO-a nakon dvodnevnog ministarskog sastanka u Bruxellesu.

Primjer takve tehnologije su hipersonična propulzija, koju također razvijaju Kina i Rusija, te autonomni zrakoplov i drugi robotski sustavi.

Rusija zatvorila svoju misiju pri NATO-u

Ministri su ranije ovaj tjedan dogovorili novi plan za obranu protiv različitih vrsta napada Rusije, koja je u petak ocijenila da to pokazuje kako je bila u pravu kada je prekinula kontakte s NATO-om.

Rusija je prije nekoliko dana zatvorila svoju misiju pri NATO-u i misiju NATO-a u Moskvi pošto je Savez protjerao devetero Rusa osumnjičenih za špijunažu.

"Pod ovim okolnostima nema potrebe za dijalogom, što je još jednom potvrdilo usvajanje takvoga koncepta", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Rusija nikada nije imala iluzija o NATO-u. Znamo karakter toga saveza... On nije stvoren radi mira, nego rati sukobljavanja."

Pročitajte više

 

Pročitajte više