NATO ima novi ključni dokument. Potpuno se mijenja odnos prema Rusiji

Foto: EPA

LIDERI NATO-a najavili su novi strateški koncept koji opisuje Rusiju kao "najznačajniju i najdirektniju prijetnju sigurnosti i stabilnosti saveznika".

Podsjetimo, lideri NATO-a su 2010. godine potpisali posljednji ključni dokument, u kojem je izložena vizija NATO-a. Osnovna ideja tog dokumenta bilo je dugoročno partnerstvo s Rusijom svojim starim suparnikom iz hladnog rata. Dmitri Medvedev, koji je tad bio na čelu Rusije, bio je na summitu u Lisabonu kad je taj dokument potpisan.

No, u dokumentu koji opisuje novi strateški koncept NATO optužuje Rusiju da želi "uspostaviti sfere utjecaja i direktnu kontrolu prisilom, subverzijom, agresijom i aneksijom".

"Rusija gomila vojsku na Baltiku, Mediteranu, Crnom moru..."

NATO navodi da Moskva u postizanju tih ciljeva koristi konvencionalnu vojsku, ali i cyber te hibridne alate.

"Rusko gomilanje vojske u regijama Baltika, Crnog mora i Mediterana, zajedno s vojnom integracijom s Bjelorusijom, predstavlja izazov našoj sigurnosti i interesima", stoji u novom strateškom konceptu. 

U dokumentu se izražava i zabrinutost zbog modernizacije ruskih nuklearnih snaga te prijetnje Moskve nuklearnim oružjem, ali i razvoja "novih i disruptivnih sustava".

Pročitajte više