NATO: Obučavamo Ukrajince od 2014. Zato se tako uspješno brane od Rusa

Foto: EPA

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas je u Bukureštu rekao kako će se "kritična" podrška Ukrajini nastaviti. "Naš odnos s Ukrajinom je vrlo blisko partnerstvo. To je odnos u kojem su saveznici iz NATO-a dokazali da su spremni podržati Ukrajinu na način koji je bez presedana", rekao je Stoltenberg.

"Kad se invazija dogodila, NATO nije bio iznenađen. Pripremali smo se, bili smo se spremni suočiti s takvim situacijama jer smo 2014. krenuli s velikim prilagodbama NATO-a", rekao je glavni tajnik NATO-a.

Stoltenberg je ponovio da je rat u Ukrajini počeo 2014., referirajući se na rusku aneksiju Krima. Već te godine snage NATO-a, konkretno kanadske, britanske i američke, pomagale su s obukom ukrajinskih snaga.

"Ovaj rat nije počeo u veljači ove godine, nego na proljeće 2014. godine. Otad je NATO proveo najveću prilagodbu Saveza od kraja Hladnog rata te znatno pojačao prisutnost na istočnom dijelu", rekao je Stoltenberg. 

 

"Podrška NATO-a je bila kritična"

"Zbog toga je stvarnost, kad se invazija dogodila u veljači ove godine - u usporedbi s 2014. - bila takva da su ukrajinske snage bile puno bolje uvježbane, puno brojnije, puno bolje opremljene i imale su puno bolje vodstvo. To je jedan od glavnih razloga zašto su se uspjeli oduprijeti invaziji", rekao je glavni tajnik NATO-a.

"Naravno, pobjede koje su Ukrajinci ostvarili su rezultat njihove hrabrosti", rekao je Stoltenberg: "No kritična je bila podrška koju su dobili od partnera u NATO-u. I ta podrška će se nastaviti."

"Svrha onog što radimo svakog dana je realizirati uvjerljivo odvraćanje i obranu. Čineći to, ne provociramo konflikt, nego čuvamo mir i preveniramo konflikt", dodao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više