NATO: Putinova odluka o aneksiji je najozbiljnija eskalacija sukoba od početka rata

Screenshot: Twitter

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je Putinova odluka o aneksiji najozbiljnija eskalacija sukoba otkako je Moskva napala Ukrajinu u veljači.

 

"Putin je mobilizirao još stotine tisuća vojnika, neodgovorno zvecka nuklearnim oružjem i sada je nezakonito pripojio više ukrajinskih regija. Ovo je najozbiljnija eskalacija od početka rata", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.  Potvrdio je NATO-ovu potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te da ga ruski predsjednik Vladimir Putin neće spriječiti da podupre zemlju u obrani od Rusije.

Stoltenberg je osudio rusku aneksiju četiriju ukrajinskih pokrajina kao "ilegalnu i nelegitimnu". "Ovo je najveći pokušaj aneksije europskog teritorija silom od Drugog svjetskog rata", rekao je Stoltenberg novinarima.

"Svaka demokracija u Europi ima pravo aplicirati za članstvo u NATO-u"

Članice NATO-a ne priznaju i neće priznati bilo koji dio ovog teritorija kao dio Rusije", rekao je, pozivajući sve države da odbace aneksiju. Što se tiče ukrajinskog zahtjeva za pristupanju NATO-u, Stoltenberg je rekao da odluku mora donijeti svih 30 članica konsenzusom.

NATO je fokusiran na vojnu pomoć Ukrajini, a članstvo "ostaje otvoreno", kazao je. "Svaka demokracija u Europi ima pravo aplicirati za članstvo u NATO-u, a saveznici unutar NATO-a poštuju to pravo", naglasio je te dodao da Savez podupire pravo Ukrajine da izabere vlastiti put i sigurnosne aranžmane čijih želi biti dio.

Ukrajina je u petak podnijela zahtjev za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu po ubrzanom postupku.

Pročitajte više