Šef NATO-a poslao upozorenje: "Šaljemo dodatnih 700 vojnika na Kosovo"

Foto: EPA

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "neprihvatljive" napade koje su počinili srpski prosvjednici na mirovne snage NATO saveza na Kosovu pozvavši Prištinu i Beograd da djeluju na "deeskalaciji" i najavivši slanje dodatnih 700 vojnika na Kosovo.

"Snažno osuđujemo ove ničim izazvane napade na naše snage na sjevernom Kosovu" u kojima je ozlijeđeno oko 30 vojnika KFOR-a, rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Oslu, dan nakon što je u sukobima ozlijeđeno 30 NATO vojnika i 52 prosvjednika. "Nasilje unazađuje Kosovo i cijelu regiju" i ugrožava težnje balkanskih zemalja da se približe NATO-u, upozorio je.

Čelnik zapadnog saveza istaknuo je da "Priština i Beograd moraju poduzeti konkretne korake na deeskalaciji situacije: suzdržati se od svakog novog neodgovornog ponašanja i uključiti se u dijalog koji omogućuje EU, što je jedini put do trajnog mira".

Vučić: Urazumite Kurtija

"Odlučili smo poslati dodatnih 700 vojnika iz Operativnih rezervnih snaga za Zapadni Balkan i jedan dodatni bataljun rezervnih snaga staviti u stanje pripravnosti, tako da i oni mogu biti poslani ako bude potrebno", rekao je Stoltenberg najavljujući slanje dodatnih snaga.

Nemiri na Kosovu izbili su kada su albanski gradonačelnici ušli u općine na sjevernom, većinski srpskom dijelu države, što su u petak kritizirali SAD i zapadni saveznici. Srbi su bojkotirali te izbore održane u travnju. 

Grad Zvečan bio je jučer poprište sukoba u kojima je među međunarodnim vojnicima, posebice talijanskim i mađarskim, ozlijeđeno njih tridesetak, a među prosvjednicima pedesetak. U međuvremenu, srpski prosvjednici su danas u mjestu Leposaviću razbili dva automobila albanskih novinara. 

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je od veleposlanika zapadnih zemalja zatražio da "urazume" kosovskog premijera Albina Kurtija, kojeg smatra odgovornim za najnovije incidente, priopćio je njegov ured. 

Gradske čelnike prošlog je tjedna ustoličila vlada Albina Kurtija ignorirajući pozive na pomirljivost koje su uputili Europska unija i Sjedinjene Američke Države.

Pročitajte više

 

Pročitajte više