Neki ruski vojnici bez obećane plaće. "Problemi s isplatama počeli u siječnju"

Ilustracija: Shutterstock

ROČNICIMA i profesionalnim vojnicima u Rusiji ne isplaćuju se obećane plaće, socijalne i druge naknade, piše Ukrajinska Pravda, koja se poziva na podatke ruske novinske kuće Verstke

Prema izračunima Verstke, od početka ožujka 2023. vojnicima u 52 regije Rusije i na okupiranom Krimu plaće kasne ili im uopće nisu isplaćene. Umjesto obećanih 195.000 rubalja mjesečno, što je iznos od 2350 eura, na njihove račune sjedaju puno manji iznosi.

Problemi s isplatama započeli u siječnju

Sudeći prema pričama samih ruskih vojnika i njihovih obitelji, česti problemi s isplatama započeli su u siječnju, no istodobno su zabilježeni pojedinačni slučajevi uskraćivanja i neisplate plaća, socijalnih i drugih naknada najmanje od studenog 2022.

Napominje se da se s ovim problemom suočavaju kako ročnici tako i dragovoljci, ali i profesionalni vojnici. Od početka ožujka deseci objava o neplaćanju osvanuli su u grupama posvećenim isplatama ročnicima na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

Nekima umjesto uplata stoje nule

U komentarima se autorima pritužbi često govori da Ministarstvo obrane Ruske Federacije službeno prenosi plaće od 10. do 20. svakog mjeseca te da kašnjenja mogu biti povezana s prelaskom vojnika u drugu jedinicu.

U tim slučajevima neki priznaju da su uplate dobili kasnije. Drugi na stranicama ruskog ministarstva obrane objavljuju platne liste s osobnih online računa vojnika na kojima umjesto uplata stoje nule.

Prema Dmitru Lobojku, voditelju Centra za regionalne studije, ljudi iz ruralnog dijela Rusije koji su otišli u rat mislili su da će tim novcem promijeniti kvalitetu svog života. "Sada se moraju suočiti sa stvarnošću", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više