Neslužbeno: Samopopisati se možete danas do ponoći, popisivači sutra izlaze na teren

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U PONOĆ je trebao isteći rok za samopopisivanje stanovnika u Hrvatskoj, ali je još uvijek moguće samopopisati se online.

Probali smo se jutros samopopisati i uspješno smo to napravili. Samopopisivanje normalno radi, premda je rok bio do ponoći.

Neslužbeno se doznaje da je samopopisivanje online produljeno do 24 sata večeras, dok će popisivači na teren izaći od sutra.

Samopopisivanje danas do ponoći

"Ono što nas posebno veseli je da je uspješno popisano preko 1 420 000 građana, To je u skladu s našim očekivanjima, rekla bih i iznad očekivanja", istaknula je Lidija Brković, glavna ravnateljica DZS-a. 

"Pozivam sve građane koji su jučer počeli, ili koji nisu stiugli da to svakako učine do 24 sata. To znači da će faza terenskog popisivanja započeti sutra", rekla je Brković. 

Nešto manje od 8000 popisivača sutra će izaći na teren kako bi popisali one koji se nisu samopopisali i da preuzmu kontrolnu šifru od onih koji to jesu učinili. 

"U zadnjih desetak dana obišli smo sve županije. Povratne informacije jako su pozitivne. Naši popisivači su dok god je trajala prva faza, vježbali na aplikaciji i potpuno su spremni sutra izaći na teren", rekao je Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva, kućanstva i stanova u RH.

U nedjelju pala stranica za samopopisivanje

Podsjetimo, cijelu večer u nedjelju stranica za samopopisivanje nije radila. Prvo je pala oko 20 sati, da bi joj se oko 21 sat opet moglo pristupiti, ali se vrlo sporo učitavala i povremeno i dalje rušila. 

Oko 22 sata stranici se opet više uopće nije moglo pristupiti. Iz DZS-a se zasad nisu oglasili o problemu. 

Inače, po podacima Državnog zavoda za statistiku, do nedjelje u 15 sati uspješno je popisano više od 1.326.000 građana.

Prema podacima o broju popisanih osoba u fazi samopopisivanja na portalu e-Građani, od ukupnog broja samopopisanih osoba, najveći broj, ukupno 403.183 građana, tim se putem popisao u Gradu Zagrebu.

Sljedeća je Splitsko-dalmatinska županija, s 132.662 samopopisana građana, te Primorsko-goranska županija, sa 113.518.

Popisivači na teren izlaze sutra

Od sutra bi tako na teren diljem Hrvatske trebalo izaći gotovo osam tisuća popisivača koji će od vrata do vrata obilaziti građane koji se u prošla dva tjedna nisu sami popisali elektroničkim putem. Sinoć je bila navala jer su se mnogi željeli popisati u zadnji tren, pa zbog zagušenja sustava nisu mogli pristupiti aplikaciji. U 9 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ravnateljica Državnoga zavoda za statistiku dat će konačne podatke o samopopisivanju građana, no do jučer navečer popisalo ih se milijun i 326 tisuća.

Popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne covid-potvrde, te će ih stoga građani moći lako prepoznati. 

DZS je nekoliko puta pozvao na oprez zbog pojave lažnih popisivača.

Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača. Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti.

Popisivače ne morate pustiti u kuću, nego ste samo dužni dati točne podatke, što možete učiniti i u hodniku ili pred kućom, ali i online. 

Popisivač će obići sva kućanstva. Osoba koja se samostalno popisala u prvoj fazi po završetku popisivanja dobila je kontrolnu šifru koju je trebala slikati ili zapisati i dati popisivaču. Ne mora popisivača ni primiti u kuću, dovoljno je da mu da kontrolnu šifru. 

Pročitajte više