Nešto se čudno događa oko Igora Strelkova, jednog od najvažnijih separatista

Foto: Profimedia

IGOR GIRKIN, poznatiji kao Strelkov, ponovno je ovih dana privukao pozornost ukrajinskih i ruskih medija. Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu Girkin je uglavnom daleko od fronta objavljivao snimke u kojima kritizira poteze ruske vojske i rukovodstva, kao i rukovodstva DNR-a i LNR-a. Također, često je otkrivao detalje vezane za političke sukobe na okupiranim dijelovima Ukrajine, kao i u samoj ruskoj vojsci.

Posebno je zahtijevao da se proglasi mobilizacija u Rusiji, a više puta je izjavio da se želi vratiti u Donbas i da je spreman boriti se kao vojnik. Isto tako, spomenuo je da je u sukobu sa separatističkim vlastima u Donbasu.

Kako je nedavno otkrio The Insider, ruski portal specijaliziran za istraživačko novinarstvo i političke analize, Girkin je godinama koristio putovnice FSB-a. Uz to, pronađeno je više putovnica i kod bivšeg čelnika LNR-a Igora Plotnickog. Veze s FSB-om otkrivene su zahvaljujući suprugama Plotnickog i Girkina. Naime, s lažnim imenima Plotnicki i Girkin imali su rezervacije avionskih karata zajedno sa svojim suprugama.

Lažne putovnice

2014. godine Igor Girkin bio je u samom središtu zbivanja u Ukrajini. Sa skupinom naoružanih ljudi stigao je na Krim, gdje su, prema njegovom priznanju, natjerali lokalne zastupnike da glasaju za referendum o odcjepljenju prijeteći im oružjem. Nakon referenduma napustio je Krim, ali je ubrzo opet ušao u Ukrajinu, ovaj put u Donjecku oblast, ponovno sa skupinom naoružanih ljudi. Njegova ekipa zauzela je upravne zgrade u Slavjansku i proglasila stvaranje DNR-a. Girkin je čak jedno vrijeme bio i ministar obrane DNR-a. Nakon sukoba s lokalnim vođama DNR-a vraćen je u Rusiju. 

Povezuje ga se s rušenjem malezijskog putničkog aviona, pri čemu je poginulo 298 putnika, zbog čega mu se u Haagu sudi u odsutnosti. Tužiteljstvo za Girkina traži doživotni zatvor. Također, ukrajinski sud stavio ga je na tjeralicu.

Prema istraživanju The Insidera, Girkin je u povratku koristio internu rusku putovnicu na ime Sergej Runov. Prezime Runov je prezime Girkinovog djeda po majci, a prema podacima iz baza podataka, ne postoji osoba s takvim punim imenom i datumom rođenja. Mnogi letovi bili su rezervirani na ime Girkinove žene i Sergeja Runova. 

Slično je otkriveno i za jednog od ključnih vođa separatista 2014. godine u Donbasu. Igor Plotnicki bio je ukrajinski državljanin koji je više od tri godine vodio LNR. Bio je jedan od potpisnika Minskog sporazuma, a njegova vladavina u LNR-u bila je autoritarna, uz raširenu korupciju i potpunu ovisnost o Rusiji. 

Lažna ruska putovnica otkrivena je kod Plotnickog na gotovo isti način kao i kod Girkina. Letio je sa svojom suprugom, a u bazi letova vidljivo je da je na rezervacijama ime Igor Plotnikov, s datumom rođenja koji se poklapa s datumom rođenja Plotnickog. Plotnicki je 2017. godine iz LNR-a pobjegao u Moskvu tijekom borbe za vlast u toj separatističkoj republici.

Pokušaj odlaska na front

Ovih dana širi se vijest da je bivši ministar obrane DNR-a Igor Girkin uhićen prilikom prelaska administrativne granice s Krima u Hersonsku oblast te da je trenutno u pritvoru. Nadležni na Krimu nisu službeno potvrdili tu vijest, koja se brzo proširila ruskim Telegram kanalima. Girkinov suradnik Aleksandar Žučkovskij je na svom Telegram kanalu objavio:

"Igor Strelkov je stvarno pokušao doći na front, ali je pritvoren na Krimu. Ovo je, naravno, jedinstvena priča za koju nema analogije. Često se ljude šalje u rat mimo zakonskih osnova, daje im se prilika da se bore, pokaju za počinjene zločine. Ovdje, na bilo koji način, pokušava ratovati čovjek koji je spreman za domovinu i svoja načela dati ono najvrjednije - svoj život. Ali nije mu dopušteno.

Unatoč tome što Strelkov nije postavio nikakve političke ciljeve i nije namjeravao izazvati pomutnju u Novorosiji. Sve što želi je osobno sudjelovati, makar i kao običan vojnik, u ruskom narodnooslobodilačkom ratu koji je on započeo. Strelkov je čovjek s ogromnim vojnim iskustvom. Cijeli njegov život govori o njemu kao o izuzetnom domoljubu. Velik je politički zločin da takva osoba ne može doći na front."

Antiratni Telegram kanal "Sijač vjetra" (Сеятель ветра) objavio je Girkinovu fotografiju na kojoj se vidi da je obrijao brkove. Objavljena je i fotografija njegove putovnice na ime Sergej Runov. Vidljivo je da je dokument izdan 2015. godine. Girkin nije komentirao navodno pritvaranje na svom Telegram kanalu navodeći samo da nije u istražnom zatvoru. Dodao je da će "sigurno biti na frontu, ali ne sada".

Malo je vjerojatno da bi iskusni i poznati službenik FSB-a, kao što je Igor Girkin, tražio lažne dokumente ako nema neka jamstva ili dogovor. Stoga je nejasno je li Girkin računao na nečiju pomoć pri ulasku u Hersonsku oblast i čiju točno. Također, nejasno je koju ulogu bi Girkin imao da je uspio ući u Hersonsku oblast. Teško je vjerovati da bi službenik tajnih službi i tako iskusan vojnik, koji je prošao gotovo sve ratove na području Europe (i šire) od devedesetih, bio u funkciji običnog vojnika. No kakav god njegov plan bio, zasad se čini da ga Girkin neće uspjeti ostvariti.

Pročitajte više