Netflix gubi pretplatnike. Zbog toga je otpustio oko 150 ljudi

Ilustracija: EPA

NETFLIX je otpustio oko 150 djelatnika mjesec dana nakon što je objavio da prvi put u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. Otpuštanja će uglavnom pogoditi podružnicu u Kaliforniji u kojoj radi oko dva posto sjevernoameričkog osoblja. Netflix kao razlog otpuštanja iznosi pad prihoda, prenosi BBC.

Nije otkriveno koji će dijelovi poslovanja biti pogođeni, ali Los Angeles Times objavio je da se radi o odjelima zapošljavanja, komunikacija i sadržaja.

Sve više pretplatnika napušta Netflix

Netflix se bori s odlaskom pretplatnika. U travnju je iznenadio objavom da je u prvom tromjesečju 2022. izgubio 200 tisuća pretplatnika i upozorio da bi mogao ostati bez još dva milijuna u idućem tromjesečju. Nakon toga su mu dionice potonule za 35 posto u jednome danu. Sada se njima trguje po 190 dolara, što je 46 posto manje nego prije objave pada broja pretplatnika.

Iako Netflix ima 220 milijuna pretplatnika na globalnoj razini i očigledno ostaje tržišni lider, u zadnje vrijeme suočava se sa žestokom konkurencijom platformi poput Disney Plusa, HBO-a i Amazonovog Prime Videa.

Kompanija traži jeftiniji model poslovanja

U prošlomjesečnom izvješću o zaradi tvrtka je navela da su broju pretplatnika naštetili rat u Ukrajini i odluka o podizanju cijena u SAD-u. Procjenjuje se da je samo povlačenje s ruskog tržišta Netflixu odnijelo 700 tisuća pretplatnika.

Neki analitičari smatraju da je nakon porasta broja pretplatnika tijekom pandemije Netflixu ponestalo jednostavnih načina za razvoj poslovanja. Kompanija je u potrazi za jeftinijim modelom poslovanja, zasnovanim na reklamama, a nagađa se i da planira zaustaviti dijeljenje lozinki među kućanstvima.

Pročitajte više