Netko je napravio video s Hitlerom u kojem se ruga istraživanju Lauca, on je ljutit

Foto: Facebook, Boris Scitar/Pixsell

NA FACEBOOKU je netko napravio video-parodiju s članom vladinog Znanstvenog savjeta Gordanom Laucom i filmom o Hitleru, u kojoj se ruga nedavno objavljenim rezultatima istraživanja koje su proveli Primorac i Lauc. U parodiji je Lauc prikazan kao Hitler koji manipulira rezultatima serološke studije. 

Na objavu te parodije na Facebooku su smijehom reagirali neki znanstvenici (među kojima i članovi Znanstvenog savjeta), između ostalih Branko Kolarić, Kristian Vlahoviček, Igor Rudan i Marko Močibob.

Lauc je danas reagirao na činjenicu da je njegovim kolegama video bio smiješan. U nastavku prenosimo njegovu objavu:

"Potpisnici apela su tražili najstrože mjere"

"Krajem studenog i početkom prosinca pritisci za uvođenje "najstrožih mogućih mjera" u Hrvatsku bili su vrlo jaki. Sjećam se jednog pripremnog sastanka Znanstvenog savjeta koji je trajao preko 4 sata i na kojem su potpisnici apela za "uvođenje najstrožih mogućih mjera" jedan za drugim ponavljali zahtjeve da se uvedu najstrože moguće mjere, dok sam s druge strane ja svaki njihov argument pobijao činjenicama koje nisu mogli osporiti i uporno pokazivao da epidemija usporava još od polovine studenog, da se na sjeverozapadu Hrvatske broj zaraženih već počeo smanjivati i da nema nikakve potrebe za dodatnim zabranama.

Na sreću svih nas Vlada nije popustila pritiscima i mjere koje su tražili nisu uvedene. Epidemija je kolabirala i bez tih mjera i sada su i oni uglavnom promijenili stav te tvrde da zapravo tim apelom zapravo niti nisu tražili najstrože mjere, već su samo željeli pohvaliti uspješan rad Vlade na kontroli epidemije. Nije niti čudno da su im se onda iz Vlade zahvalili na suradnji i pohvalama koje su napisali u tom apelu.

"Žalosti me što kolege tome daju podršku"

Ipak me jako žalosti činjenica da neki istaknuti članovi Znanstvenog savjeta Vlade (a i neki moji kolege znanstvenici) daju svoju podršku ovakvim bizarnim uradcima s neke anonimne stranice u kojima mene prikazuju kao Hitlera koji manipulira rezultatima serološke studije. 

To me posebice žalosti jer ti isti članovi nisu podržali niti jedan od mojih brojnih zahtjeva u posljednjih 6 mjeseci da država počne redovito provoditi takva testiranja, jer da su me podržali već mjesecima bismo znali koliki je stvarni broj zaraženih u Hrvatskoj. Ponekad se pitam je li u pitanju samo neznanje, ili se iza toga ipak krije nešto drugo", napisao je Lauc.

Pročitajte više