Ovo su 40 godina stari bungalovi na Cresu. Netko za njih nudi 9000 eura po kvadratu

DANAS na otoku Cresu počinje drugi krug dražbe za bungalove u slovenskom naselju Stara Gavza. Ne bi bilo ništa neobično da cijena kvadrata u prvom krugu nije dosezala nevjerojatnih 9000 eura po kvadratu za kućice građene prije više od 40 godina, piše N1.

9000 eura po kvadratu, ili 360 tisuća eura za 40 kvadrata.

Kupci su uglavnom Slovenci dubokog džepa

"Mislim da je kupac takve nekretnine po toj cijeni netko tko je emotivno vezan za Cres. To je netko tko ima novca i nije mu teško platiti 9000 eura po kvadratu", rekla je Marja Milič, autorica podcasta Money-how.

Riječ je o bungalovima koje je prije više od 40 godina izgradilo slovensko građevinsko poduzeće Primorje dd u naselju Stara Gavza. Sada je u stečaju pa na javnoj dražbi prodaju nekretnine i trljaju ruke jer je početna cijena bila četiri puta manja.

"Maksimalno koliko bi to moglo koštati je 150-180 tisuća eura da bi to bilo normalno. Ali 360, 270, 280 tisuća, to nije normalno za 40 kvadrata gdje nemaš dovoljno spavaonica za dvoje djece, morao bi netko spavati u dnevnom boravku", rekao je jedan posjetitelj iz Slovenije.

Cijene nekretnina u Cresu kreću se do maksimalno tri i pol tisuće eura po kvadratu. Za 360 tisuća može se dobiti puno više od male kućice.

"To je stvarno nevjerojatno"

Sve je za N1 komentirala i Tamara Abram iz tvrtke Nekretnine Dogma:

"U Opatiji je maksimalna cijena 7000 eura za novogradnju u centru ili staru vilu. Ovo nas je sve iznenadilo, to je stvarno nevjerojatno. Možda ima veze s nekim povratkom u prirodu u ova vremena, stvarno ne znam, čudno je."

Za sad je prodano pet od 38 kućica, a sutra počinje drugi krug. Bilo je 616 ponuditelja. Slovenski mediji već danima se pitaju tko su kupci.

"Potražnja na Cresu već dugo je veća od ponude"

Cijene su začudile i urednika izdanja Najbogatejši Slovenci Juru Ugovšeka:

"Teško je utvrditi tko su ti ljudi, ti podaci nisu objavljeni u javnosti, ali oni koji se u to razumiju i koji su pratili proces rekli su da tamo nije bilo velikih magova za nekretnine jer su cijene na kraju bile jako visoke, tako da njih nije bilo, barem ne među kupcima. Cijene su duplo više od ostalih cijena na Cresu."

No ima i onih koje cijena ne čudi. Mještani kažu - već dugo je na Cresu potražnja puno veća od ponude.

"Čuo sam za tu licitaciju i nije me začudila cijena. Ovo je prekrasna uvala, more, masline. To je normalno, javna licitacija, ljudi su dali koliko su htjeli, to je tržište, ponuda i potražnja", rekao je Bojan, stanovnik Cresa.

Pročitajte više

 

Pročitajte više