Neuropedijatrica opisala simptome zbog kojih zaraženo dijete treba odvesti liječniku

Screenshot: Nova TV

U HRVATSKOJ je od početka epidemije preminulo ukupno osmero djece pozitivnih na koronavirus. Većinom su imali teže bolesti. U ovoj godini omikron pogađa i nikad veći broj djece.

"Tako da smo mi u ova prva tri tjedna 2022. imali više od 25.000 zaražene djece, što je isto koliko smo ih zabilježili od prvog do desetog mjeseca", rekla je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za Novu TV.

Riječ je najčešće o blažim simptomima.

"Neki pedijatri su izrazili bojazan zbog toga jer se bolje umnožava u gornjim dišnim putevima jer je njima anatomija dišnih puteva drugačija", dodala je Petrović.

Kada potražiti pomoć liječnika?

Roditelje brine kada treba potražiti liječničku pomoć.

"Ako dijete ima dugotrajnu vrućicu, ako odbija tekućinu, pokazuje znakove dehidracije, teškog disanja, to su crvene zastavice kad se moraju uputiti liječniku", rekla je Ivana Kolić, neuropedijatrica Klinike za pedijatriju u Rijeci.

Potražiti tada treba liječnički savjet ili pomoć jer ovih dana liječničke čekaonice pune su ne samo zbog covida-19 već i zbog gripe i ostalih zimskih respiratornih virusa.

Simptomi su slični kao kod odraslih

Da se rekordi novozaraženih prelijevaju i na djecu, pokazuje više od stotinu jučer pregledane djece u Klinici ''Fran Mihaljević''. Srećom, rijetko se hospitaliziraju, a dječji simptomi su slični kao kod odraslih.

''Mi vidimo zaista raspon svih životnih dobi, od tek rođenih do svih dobi. Nekako bolest lakše podnose stariji. Može biti samo viša tjelesna temperatura različitog raspona. Sad u petom valu viđamo zahvaćenost gornjih dišnih puteva kod djece, prvenstveno šmrcanje, kihanje, grlobolje, glavobolju", kaže Zora Barušić.

 

Pročitajte više