Nevjerojatna fotka: Pogledajte kako izgleda planet udaljen 400 svjetlosnih godina

NA NEŠTO više od 400 svjetlosnih godina udaljenosti od Zemlje nalazi se mladi egzoplanet. To samo po sebi nije tako neobično. Znanstvenici su do sada otkrili na tisuće egzoplaneta, odnosno planeta izvan Sunčevog sustava.

No ono zbog čega je ovaj udaljeni planet poseban jest to da su astronomi dobili njegovu izravnu sliku, što je jako rijedak slučaj. Naime, planet 2M0437b jedan je od najmlađih egzoplaneta čiju direktnu snimku imamo.  

"Analizom svjetla koje dolazi s ovog planeta možemo saznati nešto o njegovom sastavu, a možda i o tome gdje je i kako nastao, u davno nestalom disku plina i prašine koji su se formirali oko njegove matične zvijezde", rekao je astronom Eric Gaidos sa Sveučilišta Hawai'i u Manoi.

Izravno i neizravno opažanje dalekih planeta

Postoji više razloga zbog kojih je teško dobiti izravnu snimku nekog egzoplaneta. Za razliku od zvijezda oko kojih kruže, ti planeti su vrlo maleni i slabog sjaja, što znači da su obično pretamni da bi se mogli vidjeti našom trenutnom tehnologijom.

Znanstvenici stoga uglavnom otkrivaju egzoplanete na neizravan način, na temelju njihovog učinka na svoje zvijezde. Ako egzoplanet tijekom svoje orbite prođe između nas i zvijezde, onda možemo registrirati male, periodične promjene u njenom svjetlu.

Osim toga, egzoplanet također ima slab gravitacijski učinak na zvijezdu, čineći da se ona pomalo "ljulja", odnosno uzrokujući lagano pomicanje valne duljine njezine svjetlosti, piše Science Alert.

Ovakvo neizravno opažanje egzoplaneta je najlakše ako je planet jako velik i ako se nalazi blizu zvijezde tako da je većina potvrđenih egzoplaneta masivna i na bliskim orbitama.

Koliko je velik 2M0437b?

Egzoplanet 2M0437b je prilično velik, ali je također prilično udaljen od svoje zvijezde – na oko 100 astronomskih jedinica (Pluton je udaljen od Sunca oko 40 astronomskih jedinica). Obično su egzoplaneti toliko udaljeni od svoje zvijezde previše hladni da bi emitirali infracrveno zračenje, ali ovdje to nije slučaj zbog mladosti samog planeta.

Budući da je star samo nekoliko milijuna godina, ovaj planet još je uvijek relativno topao (od 1127 do 1227 Celzijevih stupnjeva) zbog intenzivnih procesa koji se zbivaju tijekom njegova formiranja. To znači da ga možemo vidjeti iako je od nas udaljen 417 svjetlosnih godina.

Znanstvenici su ga registrirali 2018. pomoću teleskopa Subaru na Havajima, a kasnije su ga promatrali u infracrvenom zračenju putem opservatorija W. M. Keck.

Istraživanje naziva Zodiacal Exoplanets in Time (ZEIT) XII: A Directly-Imaged Planetary-Mass Companion to a Young Taurus M Dwarf Star trebalo bi uskoro biti objavljeno u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Pročitajte više