New York uklanja kip jedne od najvažnijih osoba u povijesti SAD-a jer je držao robove

Ilustracija: EPA

GRAD New York je odobrio prijedlog o uklanjanju kipa Thomasa Jeffersona, jednog od utemeljitelja Sjedinjenih Država, iz Gradske vijećnice u kojoj se nalazio više od jednog stoljeća, zbog njegove robovlasničke prošlosti.

Gradsko povjerenstvo jednoglasno je usvojilo prijedlog o uklanjanju kipa Thomasa Jeffersona, koji je i jedan od autora Deklaracije o neovisnosti Sjedinjenih Država.

Jefferson je na svojoj plantaži u Virginiji u zatočeništvu držao više od 600 robova i ropkinja, a s jednom od ropkinja imao je šestero djece.

Uklanjanje kipa iz vijećnice već nekoliko godina traže latinoamerički i crnački gradski vijećnici.

Trebala bi biti premještena

Očekuje se premještaj statue u dvoranu Povijesnog društva grada New Yorka.

Treći američki predsjednik "Thomas Jefferson ispisuje neke od najsramnijih stranica u dugoj i bogatoj povijesti naše zemlje", rekla je afroamerička vijećnica grada New Yorka, Adrienne Adams.

Raspravu o prisutnosti ovoga kipa u prostorima Gradske vijećnice New Yorka oživio je pokret Black Lives Matter koji je pokrenula nasilna smrt Afroamerikanca Georgea Floyda.

U svibnju 2020. njega je u Minneapolisu koljenom pritisnutim o grlo ugušio bijeli policajac.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više

 

Pročitajte više