Nezapamćene temperature mora na Jadranu. "Nastave li se, posljedice će biti velike"

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

OVIH se dana na Jadranu bilježe nezapamćene temperature mora. Jučer je na Mljetu izmjerena temperatura od čak 30 stupnjeva. Danas je u Dubrovniku i na Mljetu more dosegnulo 29 stupnjeva, a na Lastovu, Krku i u Splitu 28.

Zbog globalnog zagrijavanja znanstvenici ističu da se od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueskog kanala i Gibraltarskog prolaza dolaze u Sredozemno more te na kraju u Jadransko.

Znanstvenici: Ono što nam izgleda kao mala promjena, to je jako velika promjena

"Globalni napor je potreban za zaustavljanje rasta temperature i zraka i mora u svijetu. Ono što nam izgleda kao mala promjena, dio stupnja ili jedan stupanj, to je jako velika promjena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promjena", ističe profesor Marcelo Kovačić iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

Pozitivna je informacija to što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčišćih mora.

"Što se tiče europskih prosjeka, mi smo kao cijela Hrvatska jedno deset posto bolji od njihovih plaža od prosjeka u EU. Tako da zaista možemo biti zadovoljni", kaže profesorica Darija Vukić Lušić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Profesor Davor Lučić s Instituta za more i priobalje gostovao je u Dnevniku HRT-a, gdje je kratko prokomentirao izrazito visoke temperature.

Lučić: Taj trend nije dobar

"Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biokemijskih procesa u živim organizmima, pa tako i u životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada.

Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, poglavito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište, to je njima smrt", rekao je Lučić.

"Sredozemno more je pitomo i mirno"

U Jadran dolaze nove vrste uslijed toplijeg mora.

"To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent.

To je takav trend zadnjih trideset godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaćile", zaključio je Lučić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više