Nezapamćeni napad nekog ruskog dužnosnika na Šojgua

Foto: EPA, Društvene mreže

KIRIL Stremusov, drugi čovjek Hersona, regije koju je Rusija anektirala, sugerirao je da bi ruski ministar obrane Sergej Šojgu zbog poraza na bojišnici trebao razmisliti o samoubojstvu, što je iznenađujući i nezapamćeni javni napad na jednog od najviših ruskih dužnosnika.

Nakon više od sedam mjeseci rata nisu ostvareni ni najosnovniji ciljevi koje je Rusija zacrtala invazijom na Ukrajinu, a kako je proteklih mjeseci ruska vojska pretrpjela niz poraza na bojišnici, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je djelomičnu mobilizaciju.

U četverominutnoj videoporuci Kiril Stremusov, zamjenik čelnika anektirane ruske pokrajine Herson, javno je prozvao "generale i ministre" u Moskvi jer ne razumiju probleme na bojišnici.

Nezapamćeni napad na Šojgua

"Doista, mnogi kažu da bi se ubili, kao časnici, da su kao ministri obrane dopustili ovakvo stanje stvari", rekao je Stremusov (45). "Ali znate da je riječ 'časnik' mnogima nerazumljiva riječ."

Takva javna - i uvredljiva - osuda Putinovih vojnih zapovjednika koja dolazi unutar sustava vrlo je rijetka u Rusiji, ali serija poraza na bojnom polju u Ukrajini navela je neke od njegovih saveznika da kritiziraju najviše generale.

Ministar obrane Sergej Šojgu, jedan od najbližih Putinovih suradnika, imenovan je 2012. Njihov je odnos bio toliko blizak da su redovito provodili odmore zajedno.

Ta je kritika problem za Putina: treba li žrtvovati bliskog saveznika i priznati da je vojska podbacila ili zadržati Šojgua i riskirati preuzimanje krivnje na sebe, ocjenjuje Reuters.

Ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Mnogi ruski nacionalisti kritizirali su Šojgua i njegove generale za puno propusta, od slabog planiranja i logistike do zastarjele taktike i poraza u informacijskom ratu.

Pročitajte više