Nigerija sada tvrdi da su omikron otkrili prošli tjedan, a ne u uzorcima iz listopada

Foto: EPA

NIGERIJA je u srijedu potvrdila svoje prve slučajeve omikrona, nove varijante koronavirusa.

Pronašli su ih kod putnika koji su u tu afričku državu stigli avionom, kažu. No Nigerija je izmijenila raniju izjavu te sada tvrde da su ti putnici, kod kojih je potvrđen omikron, stigli u Nigeriju tek tijekom prošlog tjedna.

Izmijenili izjavu

Isprva je Nigerijski centar za kontrolu bolesti (NCDC) rekao da je retrospektivno sekvenciranje prethodno potvrđenih slučajeva covida među putnicima za Nigeriju identificiralo omikron među uzorcima prikupljenima u listopadu. Izmijenjena izjava NCDC-a ne spominje uzorak iz listopada, a glasnogovornik je rekao da uzorak sadrži delta varijantu, a ne omikron, piše Reuters.

Omikron je prvi put potvrđen u južnoj Africi prije tjedan dana.

NCDC je priopćio da je omikron otkriven kod "tri osobe s povijesti putovanja u Južnu Afriku".

"S obzirom na to da je omikron vrlo vjerojatno zarazniji od ostalih varijanti, imperativ je uvesti mjere za suzbijanje širenja virusa u zajednici", priopćio je NCDC. 

Predsjednik Južne Afrike: Ograničenja putovanja su oštra i nepravedna, ekonomska šteta će biti znatna i dugotrajna

Nakon sastanka u srijedu s nigerijskim predsjednikom Muhammaduom Buharijem u Abuji južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da su ograničenja putovanja "oštra i nepravedna" te je dodao da će ekonomska šteta biti "znatna i dugotrajna". 

Nekoliko zemalja uvelo je ograničenja putovanja u zemalja južne Afrike, dok su Hong Kong i Kanada zabranili putnicima nerezidentima iz Nigerije. Južna Koreja je rekla da je otkrila omikron kod potpuno cijepljenih putnika koji su prošli tjedan stigli iz Nigerije. 

Podaci iz drugih zemalja pokazuju da je varijanta kružila prije nego što je službeno identificirana u južnoj Africi i od tada je otkrivena u više od desetak zemalja. Rad na utvrđivanju je li omikron zarazniji, smrtonosniji ili izbjegava cjepiva, trajat će tjednima, zaključuje Reuters.

Pročitajte više