Nigerijska vojska optužena da provodi prisilne pobačaje. Šef UN-a zatražio istragu

Foto: EPA

GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je istragu optužbi da nigerijska vojska provodi program sustavnih i prisilnih pobačaja, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric. Reuters je izvijestio da nigerijska vojska vodi tajni program pobačaja na sjeveroistoku zemlje koji se sustavno i nezakonito provodi barem od 2013. godine. 

U sklopu programa prekinuto je najmanje 10.000 trudnoća, a mnoge od tih žena i djevojaka oteli su i silovali islamistički militanti, po svjedočanstvima desetaka očevidaca i dokumentaciji koju je Reuters dobio na uvid. "Glavni tajnik sa zabrinutošću prima na znanje optužbe o sustavim i prisilnim pobačajima koje navodno provodi nigerijska vojska ženama i djevojkama koje je napao Boko Haram", napisao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u e-mailu Reutersu.

"Te optužbe zaslužuju temeljitu istragu i primjenu trenutačnih korektivnih postupaka i mjera utvrđivanja odgovornosti, bude li potrebno." Dujarric nije precizirao tko bi trebao provesti takvu istragu niti je ulazio u druge pojedinosti. Nigerijski ministar obrane rekao je u četvrtak da vojska neće istražiti to izvješće ustvrdivši da to nije istina. Nigerijska vlada nije imala komentara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više