Predsjednik Njemačke: Zaštitimo Europu od ekstremizma da se mladi ne bi opet ubijali

Foto: Profimedia

Sljedeća generacija dužnosnika EU-a mora braniti slobodu i demokraciju, ideale Europske unije, rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier današnjem u govoru.

"Nikad nije bilo teže vrijeme za borbu za Europu, ali siguran sam i da nikada nije bilo važnije vrijeme za borbu za Europu", rekao je Steinmeier.

Njemački predsjednik govorio je u belgijskom gradu Brugesu studentima diplomskog studija na Europskom koledžu, elitnoj ustanovi koja obučava sljedeću generaciju osoblja u institucijama EU-a.

"Krizno stanje je nova normalan"

Steinmeier je u svom govoru pozvao studente da budu optimistični unatoč "Europi u kojoj se čini da je krizno stanje nova normala". Potičući studente na nadu, Steinmeier je podsjetio na izazove s kojima se njegova generacija suočila s krajem komunizma u Njemačkoj i Europi te padom Berlinskog zida.

"Da, doista je teško vrijeme za ulazak u javnu službu. Svaka generacija osjeća zov povijesti. Svaka generacija suočava se s izazovima koji ju definiraju. Ipak, mislim da je pošteno reći da se od vaše generacije traži više nego od mnogih generacija prije", rekao je Steinmeier, istaknuvši izazove klimatskih promjena i ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku.

"Zaštitimo Europu od ekstremizma"

Njemački predsjednik upozorio je na porast podjela i ekstremne retorike u europskoj politici nakon uspjeha krajnje desnice na izborima za Europski parlament.

Steinmeier je studente pozvao da zaštite demokraciju i Europsku uniju od ekstremizma kako se mladi Europljani ne bi "ponovno ubijali zbog nacionalizma i mržnje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.