Nikola (66) osuđen jer je prevozio vlastita drva. Inspektori mu ih htjeli oduzeti

Nije fotografija događaja iz članka Ilustracija: MidJourney

Nikola je proglašen krivim i osuđen jer je traktorom prevozio kubik i pol drva koje je pribavio sa svojeg zemljišta, javlja Danica.hr.

Podravski umirovljenik (66) zaustavljen je u siječnju ove godine u mjestu Bušetina kod Pitomače. Policija ga je prijavila jer je “izvršio transport neobilježenog drvnog šumskog proizvoda bez otiska žiga režijskog čekića i bez propisanog teretnog lista (popratnice)”.

Odmah mu oduzeli drvo, mora platiti 165 eura kazne i troškova

Nikola je prevozio ogrjevno drvo vrste bagrem i joha u količini od 1.5 prostornih metara, navodi se u prijavi te se dodaje da mu je "drvo odmah oduzeto".

Sudac ga je ovaj tjedan kaznio sa 150 eura plus 15 eura prekršajnih troškova. No, odbio je zahtjev državnog inspektorata da mu se drva trajno oduzmu.

Sudac mu odbio trajno oduzeti drva, evo zašto

Zakon o šumama u svojoj odredbi doista određuje oduzimanje predmeta i sredstava koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje tog prekršaja. No, sudac drži kako to nije potrebno jer “država nije pretrpjela nikakav gubitak zbog toga što okrivljenik nije obilježio drva i ishodio popratnicu”, navodi Danica.

“Budući da je okrivljeniku već izrečena novčana kazna za prekršaj, sud smatra da je ta sankcija dovoljna za postizanje odvraćajućeg učinka i budućih sprječavanja takvih prekršaja, pa je oduzimanje 1.50 kubika njegovih drva nesrazmjerna i predstavlja prekomjeran teret za Nikolu”, naglasio je sudac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.