Ništa se ne zna. Hoće li Hrvati u Zambiji danas dobiti djecu i krenuti za Hrvatsku?

Foto: Staf Media Consultancy/Pixsell

OSMERO Hrvata u Zambiji oslobođeno je jučer - sedam mjeseci od uhićenja - optužbi za trgovinu ljudima, odnosno sumnji u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

"Traju određene diplomatske aktivnosti u Zambiji, ja nemam trenutno informacije što se točno događa, nadam se da ćemo uskoro doznati", rekao je danas ministar Malenica.

Let kojim bi započelo njihovo putovanje prema Hrvatskoj planiran je za danas rano poslijepodne, no dotad moraju riješiti sve papire i za djecu.

> U 12 sati još nije bilo nikakvih novih informacija o slučaju.

"Djeca se vraćaju kao hrvatski državljani"

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izrazio je zadovoljstvo oslobađajućom presudom osmero Hrvata u Zambiji te istaknuo da u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inozemna sudska odluka, djeca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.

Izrazio je uvjerenje da će se u kratkom roku hrvatski državljani zajedno s djecom vratiti u Hrvatsku rekavši da nema točnu informaciju kada bi se trebali vratiti, no da bi to trebalo biti "kada se ispune sve formalnosti i kada im se dokumenti vrate". 

"Možda nije realno da bude danas, ali vjerujem u narednim danima", rekao je jučer.

Pročitajte više