Nizozemska: Rusija neće blokirati EUFOR u BiH, no spremni smo i na taj scenarij

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a vjerojatno neće blokirati produljenje mandata vojne misije EU u BiH pod nazivom Althea, koji istječe u studenom, no spremni su i drugi scenariji u slučaju da takva blokada ipak uslijedi, ocjena je vlade Nizozemske, čiji vojnici također sudjeluju u EUFOR-u.

Kako su u subotu objavile banjolučke Nezavisne novine, nizozemska vlada, koja je ranije u BiH poslala svoja 163 vojnika, u odgovoru na pitanja što ih je dobila od članova vanjskopolitičkog odbora državnog parlamenta pojasnila je kako međunarodna zajednica razmatra nekoliko scenarija u slučaju da Rusija odluči u studenom u Vijeću sigurnosti uskratiti produljenje mandata EUFOR-a.

"Pripremamo scenarije i za mogući veto"

"To bi moglo predstavljati rizik uzevši u obzir ruski stav prema toj misiji i destabilizirajući utjecaj koji ta zemlja pokušava usmjeriti ka regiji. No u ovom trenutku procjenjujemo da je rizik ograničen jer bi operacija u okviru mandata UN-a Rusiji vjerojatno bila prihvatljivija od mogućih alternativa. Ako bi došlo do ruskog veta, i EU i NATO razvijaju različite scenarije", stoji u očitovanju nizozemske vlade uz naznaku kako će pri tom biti primijenjene i "lekcije iz Afganistana".

Mandat EUFOR-a koji sada broji nešto više od 1100 vojnika temelji se na rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i on se produljuje svake godine. Ta procedura postala je dvojbena tek nakon ruske agresije na Ukrajinu, kada se nagađalo kako bi Moskva zbog svojih interesa za destabiliziranje europskog kontinenta mogla posegnuti za vetom.

Iz NATO-a su i tada poručili kako su spremni za blokade i imaju pripremljen scenarij čiji je cilj očuvati mir u BiH.

"Nema suglasnosti o sankcijama protiv Dodika na razini EU"

Vlada Nizozemske sada je svojim parlamentarcima potvrdila kako će EUFOR sigurno intervenirati u slučaju secesije dijela BiH od te države kao i da je pripravna uvesti unilateralne sankcije čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku zbog njegovog ponašanja kojim dovodi u pitanje Daytonski sporazum. Njegove postupke opisali su "zabrinjavajućima".

"U ovom trenutku nema suglasnosti o sankcijama protiv Dodika na razini EU. Vlada razmatra opciju primjene individualnih sankcija i one su na stolu", stoji u dokumentu na koji se pozivaju banjolučke novine.

Sankcije Dodiku do sada su uveli SAD i Velika Britanija, a Njemačka se odlučila na uskratu financijske potpore Republici Srpskoj zbog Dodikove secesionističke politike.

Uvođenju sankcija na razini EU izrijekom se protivi Mađarska, koja za to ima nešto oprezniju potporu Austrije.

Pročitajte više