KORONAVIRUS U SVIJETU

Nizozemska uvodi obavezne covid-potvrde za kafiće, restorane, stadione...

Ilustracija: EPA

OD sutra Nizozemci koji planiraju posjetiti restorane, sportske događaje ili kulturne sadržaje morat će pokazati dokaz da su cijepljeni, testirani ili da su preboljeli zarazu koronavirusom. Ta je mjera donesena u trenutku kada zemlja ukida restrikciju o obaveznoj fizičkoj udaljenosti od 1.5 metara.

"Tako poduzimamo jasan korak prema društvu bez restriktivnih korona-mjera", objavila je vlada.

U svjetlu smanjivanja broja zaraženih i visoke stope procijepljenosti, vlada kaže da je odlučila ukinuti mjere, što znači da će restorani, barovi, dućani, kazališta i stadioni moći ponovno raditi punim kapacitetom.

Ipak, od sutra će posjetitelji stariji od 13 godina morati pokazati covid-potvrdu da bi u sva ta mjesta mogli ući. Oni koji se nisu cijepili ni preboljeli koronu moći će se besplatno testirati na lokalnim punktovima.

Antivakseri najavili prosvjed u Haagu

Nova pravila u zemlji izazvala su različite reakcije. Restorani u više gradova već su najavili da neće provjeravati covid-potvrde, što zbog nedostatka osoblja, što zbog straha od agresije i prijetnji posjetitelja.

Protivnici cijepljenja objavili su da će sutra prosvjedovati u Haagu.

Prema istraživanju javnog mnijenja koje su naručile vlasti, oko trećine stanovništva vjeruje da novo pravilo previše ograničava njihovu slobodu. Drugih trideset posto mjeru podupire. Neke restrikcije već su ranije ukinute, ali maske se još moraju nositi u javnom prijevozu, a noćni klubovi zatvoriti u ponoć.

Pročitajte više

 

Pročitajte više