Njemačka bi mogla izvesti rekordnu količinu oružja, više od trećine ide u Ukrajinu

Ilustracija: EPA

Njemačka je na najboljem putu da zaključi godinu s rekordnim izvozom oružja, uglavnom zahvaljujući isporukama Ukrajini, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci vlada je već odobrila izvoz u vrijednosti od 8.76 milijardi eura, više nego u cijeloj 2022., kada je dosegnuo 8.36 milijardi eura.

U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata veći iznos zabilježen je samo 2021. godine, od 9.35 milijardi eura.

Prema podacima koje je ministarstvo objavilo u ponedjeljak, više od trećine odobrenog izvoza u prva tri ovogodišnja kvartala otpada na Ukrajinu, ukupno 3.3 milijarde eura. To znači da se više nego učetverostručio u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Veliki rast izvoza u "treće" zemlje

Odobren je i izvoz u vrijednosti od 4.33 milijarde eura u zemlje EU i NATO-a te u ostale zemlje, uključujući Japan, Švicarsku, Australiju i Novi Zeland. Najveći dio toga iznosa, približno 1.03 milijarde eura, otpada na Mađarsku.

Kada se isključi Ukrajina, odobreni izvoz u "treće" zemlje premašio je već na kraju rujna prošlogodišnju vrijednost, dosegnuvši 1.16 milijardi eura. U 2022. iznosio je 992 milijuna eura.

Glavno odredište njemačkog oružja u toj skupini zemalja bila je Južna Koreja, s vrijednošću odobrenih isporuka od 251 milijun eura.

Pročitajte više

 

Pročitajte više