Njemačka opet mijenja plan za mjere. Od ožujka obavezno cijepljenje, evo za koga

Foto: EPA

PLANOVI stranaka tzv. semafor-koalicije, koje formiraju novu njemačku vladu, dobili su konkretne obrise. 

Izmjenom Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti socijaldemokrati (SPD), Zeleni i liberali (FDP) planiraju omogućiti pokrajinama, pogođenim pandemijom, zatvaranje restorana i objekata za odmor i rekreaciju. To je sadržano u najnovijem nacrtu izmjena nedavno usvojenog Zakona o kojima bi Bundestag trebao raspravljati idući tjedan, piše Deutsche Welle.

Konkretno, riječ je o izmjeni članka u kojem se navodi da zatvaranje trgovačkih lanaca, maloprodajnih i veleprodajnih objekata i firmi na području uslužnih djelatnosti i u budućnosti neće biti dozvoljeno "izuzev ako se radi o ugostiteljskim objektima, objektima za razonodu i posredovanje kulturnih sadržaja ili objektima u kojima se održavaju sajmovi ili kongresi". 

Prema nacrtu Zakona, preduvjet za primjenu pooštrenih mjera je da o tome prethodno odluče pokrajinski parlamenti, piše Deutsche Welle.

Pravna osnova za nastavak borbe i nove mjere

Zapravo je još 23. studenoga Bundesrat odobrio novi Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, koji je prethodno usvojen u novoizabranom Bundestagu većinom zastupnika iz stranaka koje čine novu vladajuću koaliciju. To je bila pravna osnova za provedbu daljnjih mjera u borbi protiv korone, s obzirom na to da je 25. studenoga u Njemačkoj prestalo vrijediti stanje epidemije nacionalnih razmjera. 

No, s obzirom na visoku incidenciju, postalo je nužno da se i taj novi Zakon doradi. Tako su nacrtom izmjena i dopuna stranke tzv. semafor-koalicije krenule su u realizaciju odluka donesenih prošli tjedan na saveznoj i pokrajinskoj razini.

Obavezno cijepljenje za određene skupine od 16. ožujka

U skladu s najnovijim izmjenama, SPD, Zeleni i FDP žele implementirati i zahtjeve koji se odnose na obvezno cijepljenje. Od 16. ožujka 2022. trebalo bi biti uvedeno obvezno cijepljenje osoblja koje je u kontaktu s posebno ugroženim skupinama stanovništva. 

"U cilju zaštite ranjivih skupina stanovništva od covida, propisano je da se osobe, koje rade u ustanovama za njegu starih, onemoćalih ili imaju kontakt s oboljelim ljudima, moraju cijepiti ili imati potvrdu da su preboljeli koronu. A ako iz zdravstvenih razloga to nije moguće, moraju predočiti liječničko uvjerenje da postoji kontraindikacija za cijepljenje protiv covida-19", stoji u nacrtu Zakona.

Rok do 15. ožujka 2022.

Zaposleni moraju predočiti dokaz o cijepljenju do 15. ožujka 2022. "Od 16. ožujka 2022. novi radni odnosi mogu se sklapati samo uz podnošenje odgovarajućih dokaza odnosno potvrda o cijepljenju”, navodi se. To bi se trebalo primjenjivati ​​na zaposlene u staračkim domovima, bolnicama i rodilištima, medicinskim i stomatološkim ordinacijama, kao i hitnim službama i ambulantama. 

Razlog za obvezno cijepljenje je veliki broju umrlih, ali i veliki broj teško oboljelih u staračkim domovima i ustanovama za medicinsku skrb. Kako bi se spriječilo širenje virusa, osoblje koje tamo radi mora biti u potpunosti cijepljeno, navodi se u dokumentu.

Produženje prijelaznog roka

U zajedničkom nacrtu SPD-a, Zelenih i FDP-a produžuje se i prijelazno razdoblje za primjenu posebno drastičnih mjera u borbi protiv korone. Važenje propisa, koji su doneseni na temelju prethodnog Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti - dakle prije okončanja stanja epidemije nacionalnih razmjera - trebalo bi biti produženo s 15. prosinca na 15. veljače 2022. godine. To je bio zahtjev pokrajina s obzirom na postojanje regija s posebno visokom incidencijom i velikim brojem zaraženih. 

Kako bi se kampanja cijepljenja dodatno ubrzala, prema nacrtu tzv. semafor-vlade, cijepljenje bi privremeno trebali obavljati i stomatolozi, veterinari i farmaceuti, pod uvjetom da su educirani.

O nacrtu izmjena Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti trebalo bi se raspravljati idućih dana u Bundestagu. Nakon usvajanja u Bundestagu, a potom i u Bundesratu, izmijenjeni Zakon bi mogao stupiti na snagu 15. prosinca.

Pročitajte više

 

Pročitajte više