Njemačka pokrenula arbitražu protiv Gazproma

Ilustracija: EPA

NJEMAČKI Uniper pokrenuo je arbitražni postupak protiv ruskog Gazproma. Tvrdi da je zbog njegovog nepoštovanja ugovornih obveza o isporuci plina nagomilao milijarde eura troškova. Njemačka kompanija ističe da je bila prisiljena nabavljati plin iz drugih izvora, po višoj cijeni, kako bi ispunila obaveze prema klijentima, što joj je prouzročilo troškove od "minimalno 11.6 milijardi eura".

Ti će troškovi nastaviti rasti do kraja 2024., naglašavaju u priopćenju objavljenom jučer. Zato je Uniper u Švedskoj pokrenuo arbitražni postupak protiv Gazproma, uz primjenu švicarskih zakona, izjavio je u srijedu izvršni direktor njemačke kompanije Klaus-Dieter Maubach.

Arbitražu neće provoditi službeno tijelo, ističu u Uniperu i dodaju da bi dvije kompanije trebale dogovoriti sastanak s odvjetnicima u neutralnom okruženju, po uzoru na neslužbene pregovore uobičajene među brojnim kompanijama.

Uniper gomila gubitke

Gazpromov odjel za izvoz opovrgnuo je kršenje ugovornih obaveza, osporivši legitimnost tvrdnji njemačke tvrtke. "Gazprom Export potvrđuje da je Uniper pokrenuo arbitražni postupak. Trenutno proučavamo dostavljeno priopćenje o potraživanjima i zaštitit ćemo svoje interese u okviru zakona", citira ruska novinska agencija TASS priopćenje ruske tvrtke.

U rujnu je njemačka vlada odlučila nacionalizirati Uniper, koji gomila ogromne gubitke otkad je plin počeo nabavljati na burzi. Prošli tjedan poručili su da im od vlade treba dodatnih 25 milijardi eura pomoći, nakon što su u prvih devet mjeseci nagomilali 40 milijardi eura neto gubitka.

Iznos uključuje 10 milijardi eura gubitka koji je prouzročila zamjena ruskog plina onim nabavljenim na fizičkom tržištu i 31 milijardu očekivanih gubitaka. Uniper je već dobio 18 milijardi eura kredita od državnog zajmodavca KfW-a, od čega je do kraja listopada povukao 14 milijardi.

Pročitajte više