Njemačka pomaže pri spašavanju migranata u moru. Italija: Takvo ponašanje nam šteti

Ilustracija: EPA

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u pismu njemačkom kancelaru izrazila je začuđenost zbog njemačke financijske pomoći dobrotvornim organizacijama koje spašavaju migrante na moru. 

Premijerka Meloni, iz ultradesničarske stranke Braća Italije, napisala je u pismu Olafu Scholzu da je ostala zapanjena kad je čula da njemačka vlada želi financijski podržati nevladine organizacije koje rade na prihvatu ilegalnih migranata na talijanskom teritoriju i spašavanju u Sredozemnom moru.

Rim smatra da je njemačka pomoć humanitarnim organizacijama koje brinu za migrante na talijanskom tlu miješanje u unutarnja pitanja Italije. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u petak je istaknulo da se tom podrškom provodi odluka koju je donio parlament. 

"Značajna pomoć Njemačke takvim organizacijama otvara pitanja"

Prvi dio iznosa, između 400 i 800 tisuća eura, bit će isplaćen za projekt operacija zbrinjavanja na kopnu i projekt za spašavanje na moru. Jedna od organizacija koje primaju novac je SOS Humanity, koja upravlja čamcima za spašavanje migranata na Sredozemnom moru.

Značajna pomoć Njemačke takvim organizacijama otvara pitanja, nastavila je Meloni u pismu od prošle subote. Nije bilo koordinacije s talijanskom vladom, a svaka članica EU koja želi konkretno pomoći Italiji mora osmisliti strukturalna rješenja, naglasila je. 

Meloni je kao primjer navela rad na europskoj inicijativi s tranzitnim državama sjeverne Afrike. Vlada u Rimu proteklih dana ima sve nestrpljiviji ton prema Berlinu, pa je i talijanski ministar obrane Guido Crosetto proteklih dana govorio o "veoma ozbiljnom" ponašanju Njemačke koja financiranjem humanitarnih organizacija radi štetu Italiji. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više