Njemačka zaplijenila preko 2000 lažnih satova. Originali vrijede 176 milijuna eura

Ilustracija: Unsplash

ZRAČNA luka u Frankfurtu je priopćila da su službenici otkrili zbirku od 2164 krivotvorena luksuzna sata u tranzitnoj teretnoj pošiljci. Pojavile su se sumnje u autentičnost tako vrijednih predmeta koji su stigli u pošiljci iz Hong Konga, piše Deutsche Welle.

Dvanaest paketa bilo je na putu za Makedoniju preko zračne luke u Njemačkoj. Da su bili originalni, satovi bi vrijedili oko 176 milijuna eura, stoji u priopćenju carinarnice.

"Krivotvorine satova ne mogu se često prepoznati na prvi pogled"

Carinici su satove pronašli u listopadu, ali je kvaliteta krivotvorina bila toliko visoka da se carinarnica morala posavjetovati s 11 proizvođača čije su marke kopirane.

"Često se krivotvorine satova ne mogu prepoznati na prvi pogled", rekla je Christie Strass, službenica za tisak carine u zračnoj luci.

"Zato provjeravamo zaplijenjenu robu na značajke krivotvorine koje nam daju vlasnici robnih marki. Jedanaest izvornih proizvođača o kojima je riječ već je potvrdilo sumnju na krivotvorinu", rekla je, prenosi Deutsche Welle.

Strass kaže da su lažni satovi već uništeni. Prošle je godine glavni carinski ured u Frankfurtu pokrenuo postupke za 8958 graničnih zapljena. Vrijednost od oko 38 milijuna eura imalo je 265.086 krivotvorina, a oko 83 posto krivotvorina dolazilo je iz Kine.

Ostale zemlje porijekla bile su Turska, Hong Kong, Tajvan i Singapur. Carinici su zaplijenili satove, lijekove, mobitele, elektroniku, odjeću, obuću, ali i proizvode za osobnu njegu te igračke za djecu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više