Njemački časopis za jahtaše objavio specijal o Hrvatskoj: "Omiljena destinacija"

Foto: EPA/Yacht.de

"ISTRA za one koji vole uživati" naziv je velikog članka u novom broju luksuznog njemačkog časopisa Yacht.

Zapravo je baš Hrvatskoj posvećen specijal ovog broja časopisa za jahtaše s njemačkog govornog područja, koje je važno za ovu granu turizma.

Novi broj Yachta ima 116 stranica, a specijal posvećen Hrvatskoj nalazi se od 18. do 34. stranice.

Hrvatska kao najpopularnije odredište

"Čak i u vrijeme pandemije Hrvatska ostaje najpopularnije odredište u inozemstvu za čarter nautičare iz Njemačke i Austrije. Stoga ćemo ovog proljeća ponovno izvještavati o najuzbudljivijim vijestima s hrvatske obale i otoka. Jer se opet puno toga dogodilo između Pule na sjeveru i Dubrovnika na jugu zemlje.

Osim toga, predstavljamo preporučene restorane uz obalu istarskog poluotoka - od prizemnih ribljih restorana do zvjezdastih gurmanskih hramova.

Dajemo uvid u ekonomsku situaciju čarter industrije na licu mjesta i objašnjavamo koja se korona ograničenja trenutno primjenjuju na koje regije zemlje", navodi se u Yachtovoj najavi specijala posvećenog Hrvatskoj.

Gastro vodič za Istru

U časopisu nude i informacije za jahtaše o tome kakvi su korona propisi za sve koji planiraju krstarenje Jadranom, kao i što je novo u lukama uz obalu. "Plus: Gastro savjeti za Istru", ističu.

U časopisu se hvali ljepota Istre, koju čine "rimski amfiteatar u Puli, venecijanski gradovi poput Poreča i Rovinja, te habsburška raskoš Opatije". Ističe se da se na području Istre već više od dvije tisuće godina talože kulture te je proglašavaju "jednom od najljepših i najzanimljivijih regija Sredozemlja". Hvali se Istra kao melting pot kultura, a to se, napominju, vidi i u istarskoj kuhinji. 

"Između slovenskog Kopra na sjeverozapadu i Opatije na sjeveroistoku na sto milja nalazi se oko pedeset zaljeva, uvala i sidrišta", piše Yacht i konstatira da se u Istri može provesti "višetjedni odmor".

Yacht je preporučio svojim čitateljima i 15 mjesta za jelo i uživanje u Istri, od kojih su ona na obali većinom dostupna i jahtom.

To su redom restoran Marina u Novigradu, restoran Zigante u Livadama, hotel i bistro Roxanich u Motovunu, OPG Fatorić u Ferenciju, restoran Viking u Limskom kanalu, riblji restoran Locanda Blue u Uvali Lešo, cafe Mediterraneo u Rovinju, koji je možda i najviše spominjan istarski grad u Yachtovom specijalu.

Nautički savjeti

Što se tiče upravljanja jahtom, časopis Yacht piše da Istra ne traži "velike nautičke napore" te da nudi "mnogo sigurnih luka i uvala u koje se može usidriti".

Napominje se da ljeti najviše puše maestral te da je bura rijetka. Ona se pojavljuje na jesen. Nude u časopisu Yacht i preporuke vodiča i mapa koje se bave Hrvatskom, Istrom i jedrenjem.

Detaljno se obrađuje i situacija u hrvatskom turizmu te se podsjeća da je prošle godine posjećenost pala za 50 posto, kao i da Hrvatska ekonomski jako ovisi o turizmu.

Rezervacije unatoč pandemiji

Time se bavi članak pod naslovom "Nadajući se boljim vremenima".

Yacht navodi da u trenutku zaključenja broja u Hrvatskoj opet rastu brojke zaraženih, s time da je Istra ipak izuzetak u odnosu na ostatak države. Za ulazak u Hrvatsku potreban je PCR test negativan na koronu star ne više od 48 sati, a povratak iz Hrvatske u Njemačku podrazumijeva desetodnevnu karantenu iz koje se može ići najbrže za pet dana i nakon dva negativna testa, piše Yacht.

Unatoč pandemiji, naglašava se da ima rezervacija u marinama za jahte i da situacija nije loša. "Ljudi su se navikli na pandemiju, žele ići jedriti i ploviti u skladu s epidemiološkim pravilima", rekao je za časopis Klaus Pitter iz čarter firme Pitter-Yachting. Očekuje se da će biti još više gostiju kako se ljudi budu više cijepili. 

Pročitajte više