Njemački eurozastupnici traže da se Europski parlament ne seli u Strasbourg

Foto: EPA

SKUPINA njemačkih europarlamentaraca zatražila je da zbog energetske krize Europski parlament ove zime zasjeda samo u Bruxellesu te da ne troši sredstva na grijanje sjedišta u Strasbourgu i putovanja zastupnika u Francusku, izvijestila je agencija STA.

"Selidba u Strasbourg i grijanje parlamentarne zgrade nije odgovorno postupanje dok druge pozivamo na štednju", upozorio je zastupnik Peter Liese predsjednicu Europskog parlamenta Robertu Metsolu.

"Ako tražimo od svih da štede energiju..."

"Ako tražimo od svih da štede energiju, nije odgovorno da mi grijemo dvije zgrade i idemo na nepotrebna putovanja. Tijekom pandemije covida-19 s razlogom smo se jako dugo susretali samo u Bruxellesu. Mnoge energetska kriza još teže pogađa. Zato moramo reagirati", istaknuo je Liese (EPP) u zahtjevu koji je uputio predsjednici Europskog parlamenta i predsjedniku parlamentarnog Odbora za okoliš Pascalu Canfinu.

Prema njegovom prijedlogu, koji su već podržali neki drugi zastupnici iz Njemačke, Europski parlament ne bi se selio u Strasbourg na redovita mjesečna zasjedanja tijekom zimskih mjeseci sve do travnja.

"Istovremeno grijanje i osvjetljavanje dva kompleksa zgrada u Bruxellesu i Strasbourgu izrugivanje je poreznim obveznicima", rekao je Moritz Koerner (Renew) za njemački list Bild te smatra da bi zgradu parlamenta u Strasbourgu "trebalo hitno staviti u stanje hibernacije".

Preseljenje Europskog parlamenta u Strasbourg već je dugo predmet žestokih rasprava

Zeleni europarlamentarac Daniel Freund smatra da je moguća i dulja obustava parlamentarnih aktivnosti u Strasbourgu nakon završetka zime. Europski parlament više se ne bi trebao sastajati u Strasbourgu "sve dok energetska kriza ne završi", rekao je. Prijedlog podržavaju i slovenski europarlamentarci iz više zastupničkih klubova, navela je agencija STA.

Preseljenje Europskog parlamenta u Strasbourg, gdje se nalazi jedno od njegova tri sjedišta, već je dugo predmet žestokih rasprava. U prošlosti je bilo nekoliko inicijativa da parlament ima samo jedno sjedište, ali su uvijek nailazile na protivljenje Francuske. Naime, sjedište se može mijenjati samo izmjenama ugovora Europske unije, za što je potrebna suglasnost svih članica.

Pročitajte više

 

Pročitajte više