Njemački izvoz snažno pao u prosincu

Foto: EPA

NJEMAČKI izvoz snažno je pao u prosincu, pokazali su danas podaci statističkog ureda, odražavajući slabiju inozemnu potražnju u razdoblju visokih cijena energije i podignutih troškova zaduživanja. Izvoz je u prosincu pao za 6.3 posto u odnosu na studeni, a uvoz za 6.1 posto, izvijestio je Destatis.

U cijeloj 2022. izvoz je poskočio za 14.3 posto, ali uvoz je bilježio još snažniji rast, za 24.3 posto, potaknut poskupljenjem energenata pod utjecajem rata u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusiji. Time je višak u robnoj razmjeni sa svijetom lani ponovo smanjen, petu godinu zaredom, naglasio je Destatis.

Najviše robe uvozila iz Kine

U prosincu višak je bio za 8.3 posto manji nego u studenom, kliznuvši na 10 milijardi eura. U odnosu na prosinac 2021. porastao je za 58.7 posto. Glavno odredište njemačkog izvoza bile su i u prosincu 2022. Sjedinjene Države, iako je njegova vrijednost bila za 10 posto manja nego u studenome, kliznuvši na 12.3 milijarde eura. Uvoz iz SAD-a smanjen je za 7.3 posto, na 7.7 milijardi eura. 

Najviše je robe Njemačka i u prosincu uvozila iz Kine, u vrijednosti 13.5 milijardi eura, za čak 14 posto manje nego u prethodnom mjesecu. U istom postotku smanjen je i njemački izvoz u Kinu, kliznuvši na 7.6 milijardi eura. Izvoz u Rusiju smanjen je u prosincu za 16.7 posto u odnosu na studeni, na 900 milijuna eura. Uvoz se pad zadržao na razini iz studenoga i iznosio je 1.6 milijardi eura.

Njemačka je na kraju prošle godine manje izvozila i u druge članice Europske unije, za četiri posto u odnosu na studeni, uz vrijednost izvezene robe od 70.9 milijardi eura. Smanjen je i njemački uvoz iz ostatka Unije, za 4.8 posto, na 58.7 milijardi eura.

Pročitajte više

 

Pročitajte više