Njemački kancelar o Rusima koji bježe od mobilizacije: Ja sam da ih se zaštiti

Foto: EPA

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz založio se za pružanje zaštite ruskim vojnim obveznicima koji bježe iz Rusije i traže zaštitu u Njemačkoj, prenose njemački mediji.

"Ja sam za to da se ovim ljudima pruži zaštita", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u razgovoru za dnevnik Neue Osnabrücker Zeitung, na pitanje treba li vojnim obveznicima koji se ne odazovu na poziv za mobilizaciju u Rusiji pružiti politički azil.

Sigurnosne provjere

On je dodao kako bi prije pružanja zaštite trebalo obaviti sigurnosne provjere svakog pojedinačnog podnositelja. "Naravno da prije pružanja zaštite moramo svakog podnositelja podvrgnuti temeljnoj sigurnosnoj provjeri jer na kraju krajeva moramo znati koga puštamo u zemlju", rekao je kancelar.

Prije toga se i ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser založila za pružanje zaštite ruskim dezerterima, ali je njemačka vlada najavila kako želi "na EU razini" pronaći rješenje. Najveća oporbena stranka, Unija CDU/CSU se prije toga usprotivila davanju zaštite osobama koje žele izbjeći mobilizaciju u Rusiji.

"Nije svaki dezerter i protivnik Putinovog režima"

"Nije svaki dezerter istodobno i protivnik Putinovog režima. Paušalno pružanje zaštite je potpuno pogrešno", rekla je potpredsjednica zastupničkog kluba Unije Andrea Lindholz. Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio mobilizaciju za oko 300.000 ljudi, brojni Rusi traže načine kako da izbjegnu mobilizaciju i slanje u rat u Ukrajini. Deseci tisuća već su napustili zemlju odlazeći u Kazahstan, Gruziju i druge zemlje.

Pročitajte više