Njemački mediji pišu o Možemo!: Zagreb mijenja boje, Benčić zagorčava život HDZ-u

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"USPJEŠNE zelene stranke su na istoku i jugoistoku Europe rijetke kao djetelina s četiri lista", piše u svom današnjem izdanju Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u članku o uspjehu zelenog saveza Možemo! na lokalnim izborima u Zagrebu. "Sve drugo osim pobjede Tomislava Tomaševića u drugom krugu bila bi senzacija", piše njemački list i dodaje da njegova prednost ispred "desnog populista Miroslava Škore" iznosi više od 30%, prenosi Deutsche Welle.

Glavni grad Hrvatske, u kojem živi više od petine ukupnog stanovništva te zemlje, "mijenja političke boje", napominje dopisnik FAZ-a iz Beča Michael Martens. I naglašava da bi "to moglo na srednji rok imati posljedice na politički pejzaž Hrvatske, a u skromnijim razmjerima i na buduću hrvatsku delegaciju u Europskom parlamentu."

Benčić "zagorčava život HDZ-u"

Osim Tomaševića, FAZ svojim čitateljima ukratko predstavlja još jednu članicu Možemo!, s kojom se, kako tvrdi taj list na temelju onoga što se priča u Hrvatskoj, može računati i u utrci za najviše dužnosti u zemlji. "Već se govori i o potencijalnoj kandidatkinji za premijerku. To je Sandra Benčić, šefica kluba zastupnika male zelene frakcije u nacionalnom parlamentu, koja se tamo ističe preciznim intervencijama i tako zagorčava život vladajućoj stranci HDZ premijera Andreja Plenkovića."

FAZ-ov dopisnik vidi paralele s onim što se događa u Njemačkoj, i to ne samo u jačanju hrvatskih "zelenih" već i u potopu socijaldemokratske stranke. "Katastrofa", tako se opisuje rezultat "posvađanog" SDP-a u Zagrebu. "Tek treba vidjeti hoće li hrvatski zeleni trend opstati i onda kad se stranka nađe na vlasti", piše FAZ-ov dopisnik i navodi još jednu paralelu s Njemačkom. "Dio hrvatskih medija marljivo i preuranjeno hvali zelene i jedva da mogu, ili uopće ne mogu, sakriti svoje simpatije za tu stranku". Slično je i s njemačkim Zelenim, piše konzervativni FAZ.

Za potencijalni uspjeh Možemo! na razini cijele Hrvatske odlučujuće će biti hoće li "zeleni" voditi dobru komunalnu politiku u Zagrebu, piše FAZ i dodaje da se od Možemo! manje očekuje da vode ekološku politiku, a više da iskorijene "korumpirane i klijentelističke metode s kojima je Bandić, po mišljenju njegovih političkih protivnika, vladao gradom".

Tomašević protiv "desno radikalnog pjevača"

Berlinski dnevnik Die Tageszeitung (taz) u današnjem izdanju portretira pobjednika prvog kruga izbora za novog zagrebačkoga gradonačelnika. Napominje se da ni on, a ni njegov savez Možemo! nisu očekivali tako dobar rezultat na lokalnim izborima, te da su nakon objave ishoda izbora za gradonačelnika i Gradsku skupštinu "doslovno bez riječi ostali čak i komentatori državne televizije ovisne o vlasti". Tazov dopisnik iz Splita Erich Rathfelder piše da će protivnik Tomaševiću u drugom krugu biti "desno radikalni pjevač" Miroslav Škoro te da kandidat Možemo! može računati i s glasovima SDP-ovih birača te simpatizera nekih drugih manjih stranaka.

Lijevo orijentirani "taz" piše da nitko ustvari ne sumnja u pobjedu Tomaševića u drugom krugu i podsjeća na to da kandidat Možemo! potječe iz "lijevo-zelenog miljea, koji je prije 20 godina bio jako mali". Rathfelder piše da je upravo Tomašević unio određenu dinamiku u rad svake skupine kojoj se priključio, konkretno se navodi primjer "Zelene akcije", u kojoj se Tomašević "angažirao protiv povećanja stanarina i kršenja ljudskih prava". Berlinski list podsjeća na to da se on "vrlo rano umrežio internacionalno" te da je u kontaktu s brojnim ekološkim inicijativama iz svijeta, pa sve do UN-ovih organizacija, poput UNEP-a (program UN-a za zaštitu okoliša, nap. red.), čiji je savjetnik postao već 2002.

Nakon boravka i studija u inozemstvu Tomašević se 2015. vratio u Hrvatsku, piše "taz", a pravi politički proboj dogodio se na prošlim parlamentarnim izborima: "Koalicija koju je on inicirao (…) osvojila je sedam mandata u saboru. I od tada taj savez koristi parlament kao pozornicu za popularizaciju svojih pozicija. I to im je očito uspjelo", zaključuje berlinski list.

Pročitajte više