Njemački ministar: Gej muškarce ne treba stigmatizirati zbog majmunskih boginja

Ilustracija: Shuterstock

NJEMAČKI ministar zdravlja Karl Lauterbach upozorio je da se LGBT populacija ne smije stigmatizirati zbog širenja majmunskih boginja. Socijaldemokratski ministar je u razgovoru za televiziju ZDF naglasio da se treba spriječiti "stigmatizacija homoseksualaca i muškaraca koji imaju istospolne odnose".

Majmunske boginje prenose se fizičkim kontaktom, a značajan broj zaraženih je među muškarcima koji su bili u seksualnom kontaktu s drugim muškarcima, prenosi dpa. Ministar zdravlja je u utorak rekao da su homoseksualci glavna rizična skupina i da se to mora uzeti u obzir da se zaštiti taj dio stanovništva. 

"To ne znači da su gej muškarci opasnost"

Lauterbach je potom upozorio na stigmatizaciju nakon što je Holger Wicht, glasnogovornik njemačke humanitarne organizacije za borbu protiv AIDS-a, na podcastu govorio kako "rizična skupina" ne znači da su gej muškarci opasnost za zdravlje drugih, nego da postoji rizik da se oni sami zaraze.  

Ipak, Wicht je za portal T-Online kazao kako Lauterbach vidljivo radi na tome da izbjegne stigmatizaciju kad je riječ o majmunskim boginjama.

Pročitajte više