Njemački obavještajci: Na strani Rusije ratuju brojni neonacisti, imamo dokaze

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA Savezna obavještajna služba (BND) tvrdi da se na strani Rusa u ratu u Ukrajini bore i brojne neonacističke i ekstremno desničarske skupine. Do detalja dokumenta BND-a došao je njemački Der Spiegel.

Premda se i na početku ruske invazije govorilo da se na ruskoj strani bori ekstremna desnica, još od pobune separatista na jugoistoku Donjecka i Luhanska, dokument njemačkih obavještajaca je novost. Naime, to je dokaz da se neonacističke ruske organizacije bore na strani Putinovih vojnika. Upravo Putin u svojoj ratnoj kampanji govori da je cilj "specijalne vojne operacije" da se izvrši denacifikacija Ukrajine.

U dokumentu na sedam stranica opisuje se angažman Ruske imperijalne legije u Donbasu od 2014. kao i porijeklo jedinice Rusič, koja djeluje u sklopu plaćenika iz Wagnera.

Vođe pokreta su nacisti

Krilo Ruskog imperijalnog pokreta zove se Ruska imperijalna legija, što je bjelačka organizacija s ciljem ponovnog uspostavljanja ruskog carstva. Ruski imperijalni pokret osnovan je 2002. godine te je uspostavio veze sa srodnim ekstremističkim organizacijama širom svijeta. U njemu je i neofašistička Srpska akcija, koja se poziva na naslijeđe srpskog fašista Dimitrija Ljotića. Također, bliski su s njemačkim neonacistima iz Der Dritte Weg. Zato ne čudi što je Ruski imperijalni pokret zanimljiv BND-u.

BND navodi da je zapovjednik Ruske imperijalne legije Denis Garijev, koji je prvog dana rata na Telegramu napisao da podržavaju ukidanje separatističkog entiteta Ukrajine. Garijev se vrlo brzo našao na frontu u Ukrajini s drugim militantima koji su prošli obuku u logoru Partizan blizu Sankt-Peterburga, registrirao je BND.

Ubrzo je poginuo Garijev zamjenik, a on je ranjen i odveden na liječenje. BND je skupinu Rusič, čiji je simbol svastika, prvi put u ratu u Donbasu registrirao u travnju. Neonacisti iz skupine Rusič ondje su se već borili tijekom 2014. i 2015. te su došli na glas kao ekstremno brutalni.

Osnivači skupine su Aleksej Miljčakov i Jan Petrovski. Oni su prošli obuku Ruskog imperijalnog pokreta. Do BND-a je došla fotografija Miljčakova dok pozira uz zastavu sa svastikom. Također, imaju fotografiju Petrovskog dok salutira nacistički pozdrav s desnom rukom u zraku. Prije nekoliko godina članovi Rusiča ušli su u sustav plaćenika Wagnera. U dokumentu BND-a stoji da je Miljčakov u travnju preko Telegrama pozivao nove dobrovoljce za odlazak u rat u Ukrajini. Pokušao je povećati brojnost bojne.

Od 2015. Miljčakov se nalazi pod sankcijama EU zbog ratnih zločina njegovih jedinica u Donbasu. 

Pročitajte više