Njemački političari o pobjedi desnice u Italiji: Birači im imaju jezive stavove

Foto: EPA

NJEMAČKI političari su različito reagirali na pobjedu desnih političkih snaga na parlamentarnim izborima u Italiji, pokazujući suzdržanost, ali i izražavajući zabrinutost, a neki i oduševljenje. "Italija je zemlja prijateljski raspoložena prema Europi, a takvi su i njezini građani. I mi polazimo od toga da se po tom pitanju ništa neće promijeniti", priopćio je glasnogovornik njemačke vlade Wolfgang Buechner.

On je istodobno dodao kako treba prvo pričekati službene rezultate izbora. Oporbena desno-populistička Alternativa za Njemačku s oduševljenjem je primila vijest o pobjedi desnih snaga u Italiji. "AfD čestita Giorgii Meloni na pobjedi i nada se da će kao prva premijerka stati na čelo jedne talijanske vlade", stoji u priopćenju predsjedničkog dvojca AfD-a, Alice Weidel i Tina Chrupalle.

"Nakon Švedske, i Italije se odlučila za promjene"

U priopćenju se dodaje kako se "nakon Švedske i Italija odlučila za promjene". Vanjskopolitički glasnogovornik najveće njemačke oporbene stranke, Kršćansko-demokratske unije (CDU), Juergen Hardt izrazio je zabrinutost pobjedom desnih snaga u Italiji te ukazao na "otvoreno postfašističke izjave" šefice pobjedničke stranke Braća Italije Meloni i "jezive političke pozicije" njezinih birača.

"Rasizmu i izolaciji manjina nema mjesta u Europi", rekao je Hardt. On je ukazao na to da će "Njemačka i Bruxelles novu talijansku vladu vrednovati kada su u pitanju suradnja na budućnosti Europe, održavanje sankcija prema Rusiji te napredak u obnovi talijanskog gospodarstva".  

"Europi je potrebna stabilna i vjerodostojna Italija"

"Europi je potrebna stabilna i vjerodostojna Italija koja radi na budućnosti i ne živi u prošlosti", zaključio je demokršćanski vanjskopolitički glasnogovornik. Omid Nouripour, jedan od čelnika Zelenih, manje stranke u vladajućoj koaliciji, opisao je rezultate izbora u Italiji kao "zabrinjavajuće".  

Vrlo dobro je poznato da posebno među ljudima unutar desnog nacionalističkog saveza postoje "bliske veze s Kremljom", kazao je Nouripour privatnom tv-kanalu RTL/ntv. "Ne može se isključiti mogućnost da su ljudi u Moskvi također sinoć 'otvarali boce'", rekao je.

Pročitajte više