Njemački vatrogasac za vrijeme godišnjeg pomaže u Harkivu

Ilustracija: EPA

BILA je noć kad je vatrogasna brigada u gradu Harkivu na sjeveroistoku Ukrajine pozvana na mjesto najnovijeg ruskog raketnog udara.

Pogođena je škola. Nitko nije ozlijeđen, ali zgrada je djelomično uništena i bukti veliki požar. U vatrogasnom vozilu koje juri prema zapaljenoj zgradi je i Nils Thal, profesionalni vatrogasac iz Njemačke.

"Osjećao sam se krivim na plaži u Tajlandu"

Zajedno s ukrajinskim vatrogascima pokušava ugasiti požar i pretražuje ruševine u slučaju da je netko pod njima ostao zarobljen.

"Osjećao sam se nekako krivim ležeći na plaži u Tajlandu dok se ovakvo nešto događa. I zato sam odlučio doći ovdje", rekao je Thal Reutersu kad se vratio u vatrogasnu postaju.

Thal, koji je na plaćenom dopustu, a inače živi i radi u svom rodnom gradu Nürnbergu, rekao je da je otac u početku radio pritisak na njega da ne ide.

"U početku je moj otac govorio: 'Nemoj to raditi. Samo ostani u Poljskoj ili vozi kamion ili bilo što ili brini se za izbjeglice, na primjer'", rekao je.

"Ostajem na pravoj strani povijesti"

Ali Thal je rekao da je odlučio ići onamo gdje je njegova pomoć najpotrebnija - na bojišnicu. Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini, bio je izložen teškim napadima od početka ruske invazije 24. veljače. Stotine civila su ubijene, a mnogi su ranjeni.

Rusija negira gađanje civila u, kako je naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji" demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine. Ukrajina kaže da je Rusija pokrenula neopravdani agresorski rat s ciljem zauzimanja dijelova teritorija.

Thal je rekao da će nakon što mu završi odmor zatražiti neplaćeni dopust kako bi se vratio u Ukrajinu.

"Ako želite živjeti u civiliziranom svijetu, moramo nešto učiniti, to je to. I nekako sam ponosan što ovdje ostajem na pravoj strani povijesti", rekao je Thal. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više